marți, 23 octombrie 2007

Socata, din flori de soc uscate

Este nevoie de:
  • 10 - 12 flori de soc uscate;
  • 1,5 kg zahăr;
  • 10 l apă
  • 1 lămâie mare;
  • 2 linguriţe de sare de lămâie;
  • câteva boabe de orez (în loc de drojdie).
Într-un borcan mare din sticlă se pune zahărul, se stoarce bine lămâia apoi se taie lămâia fără zeamă în felii şi se pun în borcan, se adaugă florile de soc şi 2 -3 litri de apă, amestecându-se bine ca să se topească zahărul. Apoi se pune toată cantitatea de apă şi boabele de orez. (Se pun boabe de orez în loc de drojdie pentru că de obicei rămâne gustul şi mirosul de drojdie la socată. Iar boabele de orez grăbesc fermentaţia mai rapid decât drojdia).
Se pune o farfurie la gura borcanului şi se lasă cam 6 zile după care se toarnă în sticle.
Această reţetă poate fi făcută şi vara din flori proaspete dar în cazul acesta nu se pun mai mult de 10 flori.