marți, 18 martie 2008

Reteta pentru aluat de cozonac

Avem nevoie de: 1kg făină, 8 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 350 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, 500 ml lapte, 50 g drojdie, rom, sare.
Se amestecă drojdia cu apă călduţă, se adaugă o linguriţă de zahăr şi 2 linguriţe de făină, se amestecă şi se lasă undeva la cald.
Separat se opăresc câteva linguri de făină cu lapte clocotit, în care s-a pus vanilie. Când se mai răceşte şi devine călduţ, se pune drojdia şi se amestecă bine până începe să facă băşici. Se frământă bine şi apoi se pune într-un loc cald, să crească, şi se acoperă cu un şervet.
Se freacă gălbenuşurile cu sare, apoi cu zahărul rămas, până se obţine o cremă spumoasă şi albicioasă.
Într-un vas se cerne făina şi se pune plămădeala apoi se amestecă, se adaugă crema de gălbenuş, albuşurile bătute spumă, laptele puţin câte puţin. Se frământă bine cu amândouă mâinile, ridicând aluatul, rupându-l în două cam jumătate de oră. Se adaugă romul şi untul încălzit după care se mai frământă bine încă o jumătate de oră. După ce s-a frământat se presară puţină făină deasupra şi se lasă la crescut, acoperit 2 - 3 ore.