duminică, 13 aprilie 2008

Inmultirea trandafirilor

În afară de metoda cea mai sigură de înmulţire a trandafirilor (despărţirea puilor cu tot cu rădăcină din tufa de trandafir) eu am probat-o cu mare succes până acum, şi pe aceasta care permite înmulţirea lor din ramuri.
Iată cum am procedat: la sfârşitul lunii august şi în luna septembrie se pot taia ramuri de trandafir care au înflorit şi au floarea deja uscată, iar ca lungime, să aibă trei frunze. Se fac gropile nu prea adânci se umplu cu apă şi se pun ramurile astfel încât sa ramână afară numai ultimul rând de frunze. Se pune pământul în jurul ramurei făcându-se un mic muşuroi şi se presează puţin. Se mai udă o dată la suprafaţă şi apoi se pune peste trandafir o sticlă de plastic căreia i s-a tăiat fundul apăsând-o bine ca să intre în pamânt. În jurul sticlei se pune pământ şi se presează bine ca să nu intre aer pentru că aşa vor sta toată iarna. Până când dă îngheţul, se mai udă din când în când în jurul sticlei. Primăvara, în primele zile cu soare se desface puţin dopul sticlei dar nu se scoate, apoi seara se închide bine la loc. Când se mai încălzeşte afară se pot lăsa ziua fară dop iar noaptea când e posibil să îngheţe, se pune la loc iarăşi. Treptat se pot lăsa fără dop permanent si după ce s-au obişnuit fără dop se pot scoate sticlele de tot. Aşa am făcut eu şi am avut reuşită aproape 100%.


80 de comentarii:

  1. mi-a fost foarte folositor materialul cu inmulţirea trandafirilor. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. voi urma sfatul...iar la primavara voi vedea rezultatul!

    RăspundețiȘtergere
  3. am incercat si eu insa sper din tot sufletul sa nu fie prea tarziu...mi-am spus ca cel putin o saptamana va fi frumos afara ...de aceea inca mai sper sa imi reuseasca.
    hmmm,nu am udat gropitza in care am pus trandafiri,am udat bine pe urma,e o greseala f mare asta?
    multzumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim 1
    Sper ca la primavara sa fie ok toti trandafirii plantati.

    Anonim 2
    Nu cred ca este o greseala foarte mare ca n-ai pus apa in gropita atata timp cat ai udat bine dupa ce ai plantat trandafirii.
    Vremea pentru aceasta perioada este neasteptat de frumoasa asa ca sunt sanse ca sa se prinda trandafirii. Si eu am pus anul acesta la sfarsitul lui octombrie alta serie de trandafiri sa faca radacini.

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt un fan al trandafirilor si aceasta plantare da rezultate bune daca urmezi sfatul doamnei

    RăspundețiȘtergere
  6. cum pot afla inmultirea nucului cum se face?

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru inmultirea nucului se pun nuci in pamant si rasar pui. De obicei prin preajma nucului mai apare cate un pui iesit din nucile cazute. Cand sunt mici puii pot fi mutati.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Lia,
    As avea o nelamurire in legatura cu articolul de mai sus.
    In urma cu 3 sapt aprox am primit un fir de trandafir, floarea caruia s-a uscat abia de vreo sapt si din tulpina acestui au inceput sa iasa frunze. Momentan pastrez acea tulmina fara floare intr-un borcan cu apa. Este inca verde si imi face in continuare frunze. Nu am putut sa-l arunc fiind verde si as vrea sa-l plantez in gradina. Ma indoiesc totusi ca va rezista asa pana in septembrie.
    Ar fi prea tarziu acum dc as baga acum butasul de trandafir in pamant dupa "reteta" ta?
    Multumesc mult.
    Mara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Mara,
    Desigur ca nu va rezista trandafirul in apa pana in septembrie de aceea poti sa-l pui in pamant asa cum l-ai pune in mod normal dupa modelul de mai sus.
    Primavara aceasta si eu am pus in pamant ramuri de trandafiri din cele taiate cand i-am curatat.
    Toata vara va trebui avut grija sa fie udati mai des.
    Stiu de la o vecina care pune trandafiri tot asa, vara, dupa ce infloresc si se usuca floarea, taie ramura si-o pune in pamant.
    Deci si trandafirul tau are mari sanse ca sa se prinda, asa ca eu iti doresc succes.

    RăspundețiȘtergere
  10. buna,
    am primit un trandafir, si vreau sa-l pastrez ca amintire, dar nu mai stiu cum sa-l presez si nu vreau sa-l arunc.
    imi spui te rog cum se preseaza un trandafir?

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim nu am presat trandafiri si nu stiu cum se face mai bine. Am mai pastrat trandafiri dar i-am lasat si s-au uscat asa nepresati.
    Poate citeste cineva si te ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  12. hi all!
    metodat ta am folosit-o si eu doi ani la rand!si totul a fost ok!s-au prins! 22 de ramuri am plantat,si au inverzit primavara,dar nu au rezistat mai mult de o luna si au inceput sa se usuce ..pe rand fiecare!
    am ramas cu una singura care,sincer...nu stiu daca va apuca si anul urmator!
    nu stiu unde si cu ce am gresit,dar oricum nu ma las,si acuma deja incerc din nou...,dar sper sa am mai mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Salutare tuturor,

    Am plantat si eu la inceputul lunii iulie 2 ramurele de trandafiri si s-au prins. Acum unul dintre ei infloreste. Acestuia i-am scos sticla iar dupa ce se raceste o pun la loc. Sper ca nu am gresit si vor rezista peste iarna.
    Acum am mai plantat inca 9 si o sa mai plantez. Sper sa se prinda o mare parte dintre ei. Va tin la curent.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  14. Rebeka nu stiu ce sa zic. Ceva ii deranjeaza de se usuca. Sper sa descoperi cauza. Poate fi apa (daca e prea multa, sau le lipseste), pamantul daca are prea mult gunoi sau ingrasamant, etc. Incearca sa mai plantezi si in alt loc in gradina sa vezi daca patesc la fel.
    In perioada august - septembrie este cel mai bine de pus trandafiri dupa metoda aceasta.
    Iti doresc mult succesc pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cristina cred ca va rezista peste iarna trandafirul pus si-n iulie. Stiu pe cineva care pune ramurele de trandafiri sub sticle imediat dupa ce li se usuca floarea (chiar si in luna iunie) si nu au probleme deloc.
    Iti doresc sa ti se prinda toti trandafirii pe care-i vei pune.

    RăspundețiȘtergere
  16. unde e mai bine de plantat, la soare sau la umbra?

    RăspundețiȘtergere
  17. Adriana eu stiu ca trandafirii au nevoie de soare dar eu am un trandafir la umbra unei vite de vie si este frumos, ii merge bine. Totusi cei mai multi sunt plantati la soare.

    RăspundețiȘtergere
  18. eu nu stiu ceva. am niste ramurele care au in varf floarea fara petale care au cazut in urma uscarii.ce fac cu floarea o las sau o tai?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. Anna de obicei eu tai floarea uscata si pun doar ramura verde in pamant.
    Iti doresc succes!

    RăspundețiȘtergere
  20. LIA, eu i-am pus azi, ai idee in cate luni fac mustati? si mai este ceva am impresia ca daca au sticla deasupra se sufoca asa este?

    RăspundețiȘtergere
  21. Oare este prea tarziu dac le pun acuma, dupa metoda descrisa in post, sau se vor ingheta inainte sa se prinda?

    RăspundețiȘtergere
  22. Huni cred ca se vor prinde si daca ii pui acum. Eu am pus cativa chiar saptamana trecuta si dupa ce se opreste ploaia aceasta am de gand sa mai pun altii.
    Iti doresc succes!

    RăspundețiȘtergere
  23. si eu am pus saptamana asta , e prima data cand pun trandafiri sper sa se si prinda

    oare e mai bine sa ii pun in ghiveci si la primavara sa ii mut in gradina?

    RăspundețiȘtergere
  24. As putea pune oare acum in ferestrele fara inghet ale solului acesti "butasi" -bete de trandafir? si sa ii protejez bine cu aceste microsere din Pet?

    RăspundețiȘtergere
  25. @Anonim iti doresc sa ti se prinda toti trandafirii pusi. Nu ar fi rau sa incerci si in ghiveci.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Anonim acum este timpul intarziat sa mai poata fi pusi in gradina dar cred ca merge foarte bine cum te-ai gandit: sa fie protejati de inghet.
    O doamna de la florarie ne-a recomandat sa punem tulpinile de la trandafiri in beci si peste ele sa punem o galeata de pamant sau nisip si in primavara sa ii plantam in gradina.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  27. trandafiri sint viata mea eliza

    RăspundețiȘtergere
  28. toate metodele sunt corecte dar mai este un lucru care nimeni nu la pomenit si anume ingasamantul foliar aplicat pe frunze macar la 3 saptamani o data deoarece favorizeaza inradacinarea .pentru un procent mai mare de inradacinare a butasilor cel mai bine se face in luna septembrie.maria ing. agronom

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumim Maria pentru informatiile importante.
    Te mai asteptam!

    RăspundețiȘtergere
  30. tin sa va anut ca am iceput sa scot din peturi care au fost puse deasupra la butasii de trandafir ,nu s-au prin toti dar ma declar multumita , in august incerc sa altoiesc cativa pe maces, va mai tin la curent.Maria ing

    RăspundețiȘtergere
  31. @Maria ma bucur pentru reusita ta.
    Eu i-am scos din peturi de pe la sfarsitul lunii aprilie si acum s-au inzdravenit.
    Nici la mine nu s-au prins chiar toti, dar si eu sunt multumita.
    Sunt foarte curioasa sa vad cum se altoieste trandafirul pe maces, pentru ca am auzit despre asta dar nu am vazut niciodata.
    O vara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  32. intrati pe net si tastati ex: altoirea trandafirilor pe maces sau ce va intereseaza si o sa aveti toate raspunsurile este dat foarte detaliat .Draga Lia daca reusesti ,sa imi scrii cateva raduri. .va admir pe toti care sunteti pasionatii de flori.Maria

    RăspundețiȘtergere
  33. @Maria multumim pentru informatii.
    Nu stiu adresa ta, dar mi-o poti da intr-un comment care nu va fi publicat, pentru protejare.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  34. Dragä Lia
    Am avut o grädina foarte frumoasä cu trandafiri
    O parte insä s-au mäcesit si as vrea sä-i altoiesc, sunt foarte dezvoltati si ar fi päcat sä-i tai. Mäcesii sunt mari de cca 1,50m. cu tulpina de cca 3cm. si foarte vigurosi. Nu stiu ce inseamnä OCHIUL TRANDAFIRULUI, care trebuie introdus in töietura in formä de T fäcutä in coletul mäcesului. Mä poti ajuta? Voi incerca sä folosesc si metoda ta. Te rog mult räspunde-mi. Loredana

    RăspundețiȘtergere
  35. @Loredana te-as ajuta cu placere dar eu nu am altoit trandafiri niciodata si nu stiu cum se face.
    Poate la acest capitol ne-ar ajuta ing. agronom Maria care a postat niste comentarii mai sus.
    Succes la "salvarea" trandafirilor tai.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  36. help me please!!!

    am plantat trandariri la inceputul lunii si mi s-au prins, am frunzulite de 3-4 cm pe ei. in cazul asta trebuie sa las borcanu pana la primavara sau sa il scot ?

    RăspundețiȘtergere
  37. @Anonim daca s-au prins nu mai este nevoie de borcan. Ei au timp sa se faca vigurosi pana vine frigul. La toamna sa aduni un musuroi de pamant in jurul lor ca protectie pentru frig.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  38. Apropo de lasatul fara borcan... mi s-au prins si mie ceva trandafirasi, dar nu stiu ce s-a intamplat...ca dupa ce am luat borcanul de pe ei s-au ofilit...oare de ce?! sa-l fi scos prea repede?cat timp trebuie sa-l las?apropo trandafirii erau in casa...deci nu era risc de inghet.

    RăspundețiȘtergere
  39. @Anonim trandafirii sufera putin in momentul cand se ia borcanul de pe ei daca nu au fost obisnuiti treptat cu atmosfera.
    Tocmai de aceea eu folosesc peturi taiate la baza (vezi foto) si primavara devreme in zilele cu soare le iau capacele si noaptea le pun la loc. Cateva zile la rand procedez asa apoi le pot lua linistita de tot de pe trandafiri si ei nu mai sufera.
    Cred ca si in casa era nevoie de putina acomodare. Sper sa-si revina trandafirii tai.
    Un An Nou binecuvantat iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  40. din pacate trandafirii aceia nu si-au mai revenit dar am sa incerc si eu cu un pet cu capac,sper sa am ceva rezultate mai bune.Merci mult si An Nou Fericit.voi reveni cu un post sa-ti spun daca am reusit sau nu:)

    RăspundețiȘtergere
  41. @Anonim imi pare rau pentru trandafirii pierduti.
    Asa cum spui, poti incerca din nou - si-ti doresc reusita.
    Sanatate si bucurii iti doresc sa ai in Noul An.

    RăspundețiȘtergere
  42. buna sunt maria ,normal ,lastarii tineri expusi in totalitate si nu treptat, putin cate putin pentru aclimatizare ,este bine sa puneti un pet cu dopsi dupa ce ii dau lastarasii scoateti cate putin ,cate o ora ,a doua zi mai mult spre seara inchideti petul la loc pentru ca noapte este mai frig si din acest motiv ai pierdut trandafirii si asa cateva zile pana se obisnuiesc cu temperatura zi -noapte .Eu anul acesta ma avut succes am prins cativa foarte frumasi.Va urez succes Maria

    RăspundețiȘtergere
  43. pentru Anonim
    Cauta pe google GRAFTING ROSE si vei vedea cum se face altoirea!Pina la momentul optim ai timp sa-ti faci rost de cele necesare!Operatia nu este f.dificila dar este meticuloasa si necesita respectarea unor reguli de baza!Succes! Iuliean

    RăspundețiȘtergere
  44. buna ma numesc andreea si am nevoie de sfaturile voastre.am trandafiri de diverse culori,iar florile nu le rezista ,acum e floarea frumoasa maine e arsa,m-am gandit ca e de la soare ,insa de la cine am luat trandafiri ,sunt tot expusi la soare si nu patesc acelasi lucru,udati sunt de 2 ori pe saptamana..nu stiu ce sa le fac va rog sa imi raspundeti poate pot sa ma bucur si eu de frumusetea florilor lor.

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna Andreea. Anul acesta trandafirii mei au inceput sa infloreasca frumos dar in ultima vreme de cand se tot anunta radiatii solare nocive s-au parlit toti (ma refer la flori si boboci) intr-un timp relativ scurt.
    Nu stiu daca la tine este aceeasi problema. Asteptam si parerile altora.
    Sanatate multa.

    RăspundețiȘtergere
  46. salut,sunt dan din calarasi. eu am urmarit acest fenomen,primul rand de floare pe care la avut anul acesta ,a fost ok temperatura de afara era de pana la 25-30grade. e... acum este problema cand au venit temperaturile astea mari de pana la 40 de grade sau mai mult la soare si trandafirii o simt din plin. asta este cauza de se arde floarea, temperatura foarte mare la sol.

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna,sunt Bianca.Am pus si eu trandafiri sub sticla inca de la sfarsitul lunii iunie dar am lasat sticlele fara dop si ii ud o data la 2 zile.E vreo problema daca unii au mai mult de un rand de frunze la suprafata?Daca au inceput sa "dea" frunzulite inseamna ca s-au prins?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna Bianca. Nu cred ca e vreo problema daca la suprafata raman mai multe randuri de frunze. Si daca au dat frunzulite este indiciul ca s-au prins si le merge bine.
    Iti doresc sa se prinda toti trandafirii pe care i-ai pus.

    RăspundețiȘtergere
  49. numai ce am pus trandafirii si am pus mai mult de trei frunze lungime ,deci sper ca nu am facut o greseala

    RăspundețiȘtergere
  50. @Anonim, cred ca merge si asa. Iti doresc reusita.

    RăspundețiȘtergere
  51. http://humusil.blogspot.com/2011/10/doua-zi-dat-bruma.html

    RăspundețiȘtergere
  52. Am cumparat un trandafir in ghiveci si in ghiveci sunt patru fire de trandafir ...trebuie sa ii separ fiecare in ghiveciul lui ? trandafirul de ghiveci cum se inmulteste ? msc anticipat .

    RăspundețiȘtergere
  53. @Flori, vecina mea a avut un trandafir in ghiveci si l-a despartit: a pus pe unii in ghiveci si pe altii direct in gradina. S-au prins toti.

    RăspundețiȘtergere
  54. sunt in Franta si vreau sa inmultesc trandairii sper ca sa mearga varianta dum,eavostra va multumesc si florii frumoase sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  55. cum vrea dumnezeu, pui o creanga ce a fost inflorita cu tot cu bulb in pamant. va fi un nou trandafir. sau separi o radacina din trandafir , si o lantezi unde vrei. asa am inmultit gradina. Aniela

    RăspundețiȘtergere
  56. buna.....daca i0am pus prin mai si deja la cativa le-au cazut frunzele si arata a fi uscati...mai au sanse sa dea ceva din ei in primavara sau inseamna ca s0au uscat si trebuie pusi altii in toamna?

    RăspundețiȘtergere
  57. @Anonim ar trebui ca sa fie verzi pana toamna tarziu si chiar iarna cu zapada deasupra ei sa fie verzi acolo sub sticla.
    Daca par a fi uscati eu zic sa mai pui altii in septembrie.

    RăspundețiȘtergere
  58. victor din sibiu aveti dreptate eu am procedat astfel si din 40 butasi 37 sau prins.

    RăspundețiȘtergere
  59. cred ca aceasta reteta este foarte buna si am incercat-o si eu si mi-a reusit

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna Lia !
    Sunt Geta. Eu am tuns tufa mea de trandafir inca din vara. Din pacate nu am stiut cum sa inmultesc. Acum, ma gandesc sa urmez sfaturile tale insa am o problema. Unde am taiat s-au format si au crescut lastari iar acum sunt chiar bine dezvoltati. Oare pot taia din ei si sa formez butasi? Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  61. @Buna Geta
    In acest caz eu as alege ramurile de trandafir care au lastarii mai mici ca sa nu fie inghesuiti in sticla (pet). Nu am avut situatie similara dar cred ca se vor prinde si asa. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  62. la mine, procentul de prindere a fost de aprox 30-40%

    RăspundețiȘtergere
  63. BUNA ZIUA E PRIMA DATA CAND PLANTEZ TRANDAFIRI AM PLANTAT CAM 9 BUTASI SI MIA-SI DORI SA SE PRINDA MACAR JUMATE DIN EI,ASI VREA SA MAI PLANTEZ OARE E PREA TARZIU ?VA ROG SA MA AJUTATI CU SFATURI MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  64. @Anonim acum in noiembrie este cam tarziu sa mai plantezi trandafiri, dar poti incerca si in primavara.

    RăspundețiȘtergere
  65. cand se descopera trandafirii primavara

    RăspundețiȘtergere
  66. @Anonim trandafirii se descopera cand afara nu mai ingheata.

    RăspundețiȘtergere
  67. Am primit un e-mail cu o alta metoda de inmultire a trandafirilor si am publicat-o la mine pe blog.
    Pare mai simpla si la fel de eficienta.

    http://humusil.blogspot.ro/2013/06/inmultirea-trandafirilor.html

    RăspundețiȘtergere
  68. buna ma numesc aura am pus si eu trandafiri si deja au frunzulite nu am mai mult de 3 saptamani de cand iam pus este vro problema vreau sa zic fa face flori sau numai frunze ,mai rau mie teama sa nu se usuce

    RăspundețiȘtergere
  69. Acum am cules ramurile pentru a le planta. As putea sa le tin si in ghiveci in casa neacoperite cu sticla, sau trebuie sa le pun sticla. In casa oare e ok daca le tin? Unde locuiesc iernile nu sunt chiar atat de friguroase si as putea sa le tin si afara. oare ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  70. Am sa ancerc si eu multumesc pt sfat:-)

    RăspundețiȘtergere
  71. Am sa ancerc si eu multumesc pt sfat:-)

    RăspundețiȘtergere
  72. Buna sunt Mioara am luat in iunie dupa ce s au scuturat florile citeva crengi de trandafiri de la munte vreau sa le plantez in pamint in Bucuresti oare se vor prinde daca le pun tot luna asta acoperite cu sticla de plastic ?Trebuie sa tai si partea ramasa dupa scuturarea petalelor ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  73. Da, cred ca se pot pune trandafirii si acum in luna iunie, dupa aceasta metoda. De obicei eu nu am taiat partea uscata dupa inflorire, cade singura dupa o vreme.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  74. @Roxana la mine nu au mers in ghiveci, dar la noi e mai frig iarna. Poate la tine vor merge!
    Succes si tie!

    RăspundețiȘtergere
  75. am plantat si ieu an patru ghivece dar nu am pus sticla are ceva

    RăspundețiȘtergere
  76. am plantat si ieu acum o saptama dar nu am pus stica peste iei are ceva daca o pun cand o da frigul

    RăspundețiȘtergere
  77. Buna, eu am pus asta toamna 6 butasi de trandafiri pe 2 dintre ei i.a stricat catei si a dat peste bidoane apoi
    Eu i.am scos din pamant si i.am pus intr-un cartof tulpina si i.am pus inapoi in pamant ! Faza e ca suntem in luna februarie si nu stiu daca se mai prind ! Dvs ce spuneti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde in mare masura atat de temperatura solului, cat si de cea din afara. Daca aveti unde, puneti in ghivece si ii transplantati in primavara pe caldura. Desi acum sunt si perioade calde, este totusi iarna si variatiile de temperatura sunt brutale. In ce priveste variatiile astea de clima din ultimii ani, sunt lucruri pe care trebuie sa le invatam din mers, pe masura ce ne adaptam.

      Ștergere