luni, 27 octombrie 2008

Otet facut in casa, din fructe

Cojile de fructe (pere, gutui, mere, etc) se taie în bucaţi mici.
Într-un vas bine smălţuit se pun 800 ml apă fierbinte şi cojile de fructe până la nivelul superior al apei.
După ce s-a răcit se răstoarnă într-un borcan de sticlă care se acoperă şi se lasă să fermenteze timp de 8 - 10 zile, la un loc călduţ.
După acest timp se strecoară. Lichidul obţinut se pune din nou în borcanul de sticlă la care se mai adaugă 20 g drojdie de bere şi o felie de pâine neagră prăjită (50 g).
Borcanul se acoperă din nou şi se lasă încă două săptămâni la un loc călduţ.
Când compoziţia s-a limpezit, se strecoară cu atenţie, printr-un tifon curat, se toarnă cu ajutorul unei pâlnii în sticle, se astupă cu un dop de plută şi se păstrează la un loc rece până se consumă.