marți, 17 februarie 2009

Pasta de feriga cu miere

Rădădina de ferigă (Aspidium filix mas) spălată şi uscată bine (se găseşte la Plafar sau se recoltează de către cunoscători) se pisează mărunt apoi se ia o lingură plină (15 g) de pulbere, se pune într-o ceşcuţă, se adaugă două linguri de miere (40 g) şi se amestecă bine până la omogenizare.
Adulţii vor consuma toată doza, înghiţind câte puţin, în timp de o oră.
Copiii iau doza pe jumătate sau pe sfert, după vârstă.
După trei ore se dă un purgativ.
Se poate repeta după o săptămână.
Pasta are acţiune vermifugă, mai ales împotriva viermilor intestinali plaţi (tenia, solium). Preparatul îşi pierde activitatea utilă după 24 ore de păstrare la frigider sau 3 - 4 ore la temperatura camerei. După câteva zile devine toxic şi trebuie aruncat.
Este indicat numai după ce medicul a pus diagnosticul sau mama copilului a văzut viermişori la copil sau persoana bolnavă i-a văzut la ea însăşi.
Nu se dă la bolnavii care au temperatură crescută şi diabet zaharat.
Cu cât este mai proaspăt preparatul cu atât este mai activ. De aceea, pentru copiii foarte mici sau debili, este bine ca să fie lăsat o oră şi apoi administrat, pentru a evita acţiunea foarte puternică, chiar iritantă.