marți, 24 februarie 2009

Pasta de muguri de nuc cu miere

Avem nevoie de 100 g muguri de nuc, 200 ml apă, 150 g miere.
Se spală mugurii de nuc şi se pun la fiert într-un vas acoperit, la foc domol, până când apa scade la jumătate. Se zdrobesc bine, se lasă să se răcească şi se adaugă mierea după care se amestecă bine până la omogenizare.
Compoziţia obţinută se pune într-un vas de sticlă colorată sau de ceramică smălţuită, închis ermetic şi se ţine la rece.
Se administrează copiilor între 3 şi 6 ani câte o linguriţă dimineaţa, celor între 6 şi 9 ani câte o linguriţă dimineaţa şi alta seara, iar de la 9 la 12 ani, câte o linguriţă dimineaţa, la prânz şi seara timp de o lună; toate dozele se dau înainte de masă. Se poate repeta după o lună pauză, atât cât este nevoie. Pentru adulţi se dau 3 linguri pe zi, câte una înaintea meselor principale, o lună da, o lună nu, cât este nevoie.
Stimulează pofta de mâncare, accelerează metabolismul şi ajută la îngrăşare. Prin iodul conţinut în mugurii de nuc şi vitaminele din complexul B, ajută la funcţionarea tiroidei, fiind foarte folositoare atât la prevenirea cât şi în tratarea guşei endemice; de asemenea creşte rezistenţa organismului la infecţii.
Acest preparat este deosebit de bun împotriva lipsei poftei de mâncare, slăbiciunii, oboselii, bolilor nervose de tip astenic, insuficienţelor glandulare şi sexuale.
Compoziţia ţinută peste două trei zile la temperatura camerei sau peste o săptămână la frigider, devine toxic şi trebuie aruncat. Pasta îşi pierde activitatea utilă începând de la 2 până la 12 ore. Ingredientele pot să nu fie tolerate de unele persoane. Pentru aceasta este nevoie de prudenţă şi de la ca la caz, de avizul medicului.
Preparatul este cu atât mai activ cu cât este mai proaspăt. Pentru a evita acţiunea foarte puternica chiar iritantă, este preferabil ca, după preparare, să fie lăsat o oră şi apoi administrat la copiii foarte mici sau debili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu