marți, 24 martie 2009

Planta cataratoare - Mana Maicii Domnului

I se mai spune şi caprifoi.
De anul trecut am şi eu această plantă. O vedeam adesea, căţărată mai ales pe garduri sau pe stâlpi, pentru că se dezvoltă foarte mult şi are nevoie de susţinere puternică. Când înfloreşte este o minunăţie. Are un parfum îmbătător.
Cu toate că abia o plantasem în primăvară, a reuşit să facă şi două - trei floricele, câteva luni mai târziu. Aşa că anul acesta mă aştept să înflorească mai mult.

Denumirea ştiinţifică este Lonicera japonica şi face parte din Familia Caprifoliaceae. Florile sunt albe cu puţin galben.
Lonicera Tellmanniana face parte din aceeaşi familie dar are florile complet galbene.

23 de comentarii:

  1. Doamne, iubesc planta asta! Are un parfum extraordinar si e verde si iarna iar florile sint atat de dulci... Cand infloreste sint roiuri de albine in jurul ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. E o floare foarte frumoasa. Am acasa o tufa mare, s-a catarat pe unul din colturile casei. Cand infloreste este o desfatare de miresme si parfumuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma numesc Anda si lucrez la un ierbar pe internet nu prea gasesc si as vrea sa te rog daca stii sa-mi spui si mi-e familia silviei,floarea maicii domnului care are denumirea populara si de iarba sfanta!Astazi te-as ruga sa-mi spui!multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Anda, Salvia face parte din Familia Lamiaceae.
    Iti doresc succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna. As dori sa stiu si eu de unde as putea cumpara mana maicii domnului. imi doresc foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum as putea planta si eu in curte mana maicii domnului?va rog sa-mi spuneti !

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim nu stiu de unde ai putea sa cumperi planta Mana maicii Domnului. Nu am vazut pe piata. Dar intreaba personele care vand flori in ghivece prin piete.

    Pentru Loana.
    Aceasta planta se inmulteste foarte repede. De obicei are si ramuri care se intind pe sol si prind radacinute mici. Daca se taie o astfel de ramura si se pune in pamant va creste de la fiecare nodulet cate o planta.
    Se poate incerca si cu o simpla ramura taiata mai lung care va fi pusa in pamant asa: se face un mic sant in care se pune ramura culcata, apoi se acopera cu pamant lasandu-i varful afara cam de-o schioapa. Va fi udata pe toata lungimea santului.
    Va doresc succes!

    RăspundețiȘtergere
  8. bun ma numesc SILVIA si lucrez la un ierbar.am cateva plante la kre nu le gasesc familia si nici denumirea stiintifica .ma poate ajuta cineva?va roggggggggggg am o profa ffffff rea.dak vrea cineva sa ma ajute bagati id-ul meu cat mai repede.id meu : silviascumpy... va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna. Rog sa-mi spuneti cum se ingrijeste mana maici domnului, respectiv, ce fac primavara, o tund, daca da, cat. Eu stau la tara si am cultivat aceasta floare in urma cu 4 ani. Acum nu stiu ce sa fac deoarece sa urcat pe gard, apoi in copacii din apropiere. Cat, de unde trebuie tunsa. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim, da se tunde primavara si i se da forma dorita. Daca este lasata netunsa, ea se va catara si se va extinde tot mai mult. Este o planta viguroasa si nu are nevoie de ingrijiri speciale.
    O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. imi puteti spune, va rog, in ce luna infloreste caprifoiul?

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim caprifoiul infloreste incepand de la sfarsitul lunii mai pana prin septembrie. Depinde si de zona in care locuiesti.

    RăspundețiȘtergere
  13. in ce perioada a anului pot prinde aceasta planta?

    RăspundețiȘtergere
  14. @Anita de obicei primavara se pune in pamant dar poti pune si vara. Am vazut ca lastarii care se intind pe pamant fac radacini la fiecare pereche de frunze si poti lua un lastar din acela sa-l pui in pamant. Nu este o planta pretentioasa.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cand infloreste Mana Maicii Domnului ? Dar bostanul ? Va rog ajutatim.ma:o3

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim ambele infloresc pe toata durata verii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Si eu am in curte o planta,pe care acum am gasit ca o chiama Mana Maicii Domnului.Am plantat-o in vara lui 2009,si anul acesta are crengi care s-au intins pe un gard,unele mai mult de un metru.Cautam daca se pot taia,acum am citit si la primavara le voi scurta,deoarece gardul este unul necajit,de sarma deja arsa,(la tara vecinii nu participa daca vrei sa faci un gard despartitor solid,mai ales ca asa ii opresti sa mai dea tarcoale prin curtea ta).Multumesc pentru ca existati,eu am o curte de 2600 mp,la tara,am cumparat-o fara sa imi dau seama ca ori cultiv,ori ma inec in buruieni!Am pus gazon,care trebuie taiat des,deoarece este unul care creste cam un metru intr-o luna,Doamne,e o nebunie,nu fac fata.Nu ma pricepeam la nici un fel de cultivare,acum citesc tot ce pot,deja anul acesta am avut vreo trei randuri cu rosii,am plantat trandafiri.Din pacate,totul a fost mancat de omizi sau de paianjeni,cu toate stopirile mele.Eram citadina convinsa,acum m-am intors si la lumea satului,dar din pacate nu mai este cea din clasici.Am multe intrebari de pus,daca imi raspunde cineva.
    Multumesc,Olga e-mail :olga_stanculescu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  18. @Olga planteaza pe langa trandafiri cateva fire de usturoi si nu vor mai fi atacati de daunatori (nu le place mirosul emanat de usturoi).
    Te inteleg pentru ca stiu ce inseamna lupta cu buruienile. Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  19. se poate tine si la ghiveci?

    RăspundețiȘtergere
  20. @Anonim,probabil merge tinuta si in ghiveci dar e o planta care se dezvolta repede si-i trebuie un suport serios pentru catarare.

    RăspundețiȘtergere
  21. buna manamaici donului creste foarte bine chiar si in bucuresti are vecinul meu dar nu e ingrijita are toata lumea la tara aceasta planta ca miroase f frumos .La aceasta planta iti treb imaginatie cum sa o dirijezi .Am vazut pe calc a facut cineva din aceasta planta sau alta tot asa cataratoare ceva extraordinar fel si fel de figurine la poarta a facut un U intors asa cum se face la nunti cu brazi a iesit fff frumos va doresc succes

    RăspundețiȘtergere
  22. Am si eu aceasta floare care s-a intins in doi ani pe terasa pe gard,dar ca sa faci ceva frumos trebue dirijata si directionata acolo unde vrei s-o duci...primavara se curata ca sa poata creste noi lastari.e o frumusete.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am luat cateva crengute cu tot cu radacina si le-am plantat ,astept sa vad daca se prinde poate nui sezonul tocmai potrivit,dar locuiesc in Irlanda si aici ploua mai tot timpul deci sunt sanse.Intrebarea mea este daca cineva stie floarea palma maici domnului poate sa fie si rosiatica?Stiu cu flori alb si galben dar asta ce am plantato e ros alb .Cu sicuranta e palma maici domnului mirosul inconfundabil al florilor e greu de uitat.Am avut una in gradina cand eram copil si trecand pe langa o gradina am simtit acel miros de care mintea mi-a fugit imediat la floare din gradina copilariei mele !

    RăspundețiȘtergere