duminică, 14 iunie 2009

Atentie la inscriptionarea de pe oua


Ouă de la țară (cel mic este de porumbel)

Am primit zilele acestea un email în care se explică ce înseamnă inscripționarea ouălor și cred că va fi de folos celor interesați.

”Peste 90% dintre ouăle comercializate în România conţin hormoni de stress şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Înainte de a merge la cumpărături învăţaţi să deosebiţi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase.
În România, aproape toate ouăle comercializate provin de la găini crescute în baterii, pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate.
Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a propus ca din 2012 ele să fie retrase de pe piaţă.

DESCIFRAŢI CODUL!
Avem şi opţiuni mai sănătoase, iar pentru a deosebi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase nu trebuie decât să interpretaţi cifrele inscripţionate pe ele. Astfel, pe lângă termenul de garanţie, oul este inscripţionat şi cu un cod de cifre (uneori mai puţin lizibil), pe care nu ar trebui să îl trecem cu vederea, pentru că el oferă informaţii foarte importante cu privire la calitatea produsului.
Există patru categorii de ouă care, potrivit reglementărilor UE, pot fi comercializate. Această clasificate se face în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor de la care provin ouăle, iar marcarea respectă standardele europene.
Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret: ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii şi reprezintă, din păcate, peste 90% dintre ouăle comercializate în România.
Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0. Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase, subliniază profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Dar şi preţul ouălor ecologice este mai mare. În supermarketurile din ţara noastră se găsesc de obicei doar ouă de baterie şi ecologice. În ţara noastră, producţia de ouă de la găini crescute pe sol este foarte scăzută.

Mai multe lanţuri de supermarketuri din Europa au renunţat deja la ouăle provenite de la găini crescute în baterii în favoarea celor de la găini crescute pe sol.
Această schimbare vine şi ca urmare a presiunilor exercitate de organizaţiile pentru protecţia animalelor, care militează de mai mulţi ani pentru modificarea condiţiilor de creştere a găinilor. Aceste organizaţii susţin că tratamentul la care sunt supuse găinile este de două ori condamnabil: agresează păsările şi reprezintă un atentat la sănătatea consumatorilor.”

3 comentarii:

  1. Foarte interesant si folositor, ce ne spui tu Lia draga. Cand ma gandesc oare cate lucruri folosim si habar nu avem de provenienta lor....
    Multumesc si te mai astept pe la mine.O zi minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. gainile mele nu se oua ce sa le dau?

    RăspundețiȘtergere
  3. Puteti da mai multe amanunte? In ce conditii le tineti?
    Au acces la pietris, pamant, verdeata? Cum le hraniti? Au suficient spatiu de miscare? Sunt sanatoase? Daca ati taiat vreuna, avea ficatul sanatos?

    RăspundețiȘtergere