marți, 2 iunie 2009

Bisericuta veche din lemn

Cu câteva zile în urmă copiii de la grădiniţă împreună cu doamna educatoare au făcut o vizită la bisericuţa veche din lemn de la noi din sat.
Nu este mult de mers, doar câteva sute de metri mai la deal de grădiniţă, dar pe alocuri drumul urcă pieptiş.
Bisericuţa este pitită între câţiva brazi falnici, care o înconjoară protector şi numai când ajungi în dreptul ei se poate vedea clădirea veche care seamănă cu cele din poveşti.
Este impresionant cum a rezistat atâta timp şi este în stare bună chiar dacă necesită unele reparaţii pe ici pe colo. Se vede că a fost lucrată trainic.
Am întrebat pe vecina noastră, care e trecută de 60 de ani, când a fost construită şi nu ştie. Şi ea a întrebat-o pe bunica ei când trăia, care i-a spus că o ştie de când era ea copil.
Nu am avut pe cine să întreb oficial, iar acolo nu este nici o inscripţionare cu toate că, se pare, este declarată monument istoric.
Slujbele religioase se ţin acum în biserica mai nou construită, aflată vis-a-vis de Grădiniţă.
Doar o dată pe an se oficiază slujbă religioasă în această bisericuţă şi anume în zua de luni după sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt (Rusalii sau Cincizecime).








2 comentarii:

  1. Este construita asa cum sint casele din satul Botani din Muntii Apuseni, de unde se trage neamul nostru. Casele alea erau de 400 de ani...si aratau a fi construite la fel ca si bisericuta voastra...
    Frumoasa casa de inchinare!!!
    Rodica Botan

    RăspundețiȘtergere
  2. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    RăspundețiȘtergere