sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Smochinii mei iarna

Așa arată smochinii mei iarna aceasta. Numai în primii doi ani au fost înveliți în timpul iernii și de 4 - 5 ani i-am lăsat neacoperiți.
Dacă iarna e prea geroasă se întâmplă ca să degere unele rămurele dar în primăvară dau altele.
Anul trecut iarna a fost mai blândă si doar pe la sfârșitul lunii februarie au fost câteva zile cu ger mare dar nu i-a afectat. Sper ca să facă față cu bine și anul acesta chiar dacă gerul pare să fie mai mare.






4 comentarii:

  1. Ce frumosi sunt ei, asa impodobiti de nea! Sa le dea Domnul un an bun, roditor! Si noua la fel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Alexandru.
    Sa ai un an binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai sa-ti spun ceva interesant. Familia mea are albine (tatal, fratele meu) Si albinele se folosesc in California intr- scara uriasa pentru polenizare. De fapt polenizarea face businessul, si nu vinzarea mierii. Ei, California este cea care produce mincarea Americii. De fapt se zice ca griul care creste aici ar putea hranii fara probleme intreaga omenire.

    Se face polenizare la orice ...de ma ligdal, care este primul primavara, pina la ceapa si trifor...de toate. Una dintre polenizari este pentru smeura. Si zilele astea aflai de ce smeurarul meu nu da fructe.

    Motivul este pentruca planta trebuie sa inghete, sa stea la niste temperaturi reci o parte a anului ca apoi sa produca vara. Asa ca americanii scot smeura in toamna, spala radacinile, o impacheteaza si o trimite la frigiderele alea mari si goale in care tin vara smeura recoltata...si sta smeura-planta acolo in frigidere pina in primavara cind o pun inapoi in pamint.
    EU N-AM STIUT TREABA ASTA...VAZIND SMOCHINII TAI SUB NEA, M-AM GINDIT CA POATE NICI VOI NU STITI CA SI NEAUA ARE ROSTUL EI SI ESTE O BINECUVINTARE DE LA DOMNUL...

    RăspundețiȘtergere
  4. Rodica nu stiam despre zmeura ca trebuie sa inghete pentru a rodi.
    Smochinii mei stau asa, neacoperiti, de cateva ierni. Chiar daca mai ingheta o ramura doua dar n-au avut probleme. Si iernile au fost mai blande, ce-i drept.
    Voi vedea anul acesta cat ramane din ei, dar chiar de se vor usca, dau din radacini.
    Oricum eu voiam sa-i tund in asa fel sa se formeze copac nu asa cum sunt acum sub forma de tufa.
    Am inteles ca astfel sunt mai rezistenti la ger cand au tulpina mai groasa.
    Multumesc pentru informatii.
    Iti doresc pacea si binecuvantarea Domnului!

    RăspundețiȘtergere