joi, 7 aprilie 2011

Florile alunului - Matisorii

Avem două soiuri de alun: unul care face alunele foarte mari (anul trecut a rodit prima dată) și altul care la maturitate frunzele vor fi de culoare grena și face alunele mai mici dar numeroase. Acesta din urmă încă nu a rodit până acum, sperăm ca anul acesta să aibă primele roade. Am mai observat și o altă diferență între ei: cel care face alunele mari are acum doar muguri pe când cel ce va avea frunzele grena, acum deja are frunzulițe mici.
Iată și florile alunului care rodește:








Denumirea științifică a alunului este Corylus avellana și face parte din Familia Betulaceae. Despre alunul cu frunzele grena am găsit că s-ar numi Corylus maxima.

10 comentarii:

  1. Probabil că am trecut deseori pe lîngă astfel de pomi, dar abia acum văd diferenţa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam cum arata alunii infloriti. Aflu acum! Si ma gandesc la cantecul din copilarie: " In padurea cu alune, aveau casa doi pitici..." :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da si eu am trecut de multe ori pe langa aluni si nu le sesizasem florile (cu toate ca vedeam acesti matisori).

    RăspundețiȘtergere
  4. Un Paşte luminos şi binecuvântat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acestea sunt florile masculine (amenti sau matisori), dar sunt si florile feminine, care vor forma, mai tarziu, alunele. Acestea din urma seamana cu niste muguri, care prezinta in partea superioara niste firicele subtiri, de un rosu aprins. "Female flower hazelnut" pe google, la imagini. O zi frumoasa iti doresc si cat mai multe poze "educative":)

    RăspundețiȘtergere
  6. primesti cu colindul?
    http://www.peginduri.com/2012/12/colinda-de-craciunpentru-toti-cititorii.html

    RăspundețiȘtergere
  7. matisorii au aparut acum in luna septembrie este ceva in neregula?am citit ca matisorii apar inainte de infrunzire

    RăspundețiȘtergere
  8. Alea sunt doar florile masculine (matisorii cu polen). Florile feminine sunt mici si discrete, un mugur mic cu petale roz-rosu de cativa mm.

    RăspundețiȘtergere