vineri, 4 aprilie 2008

Craciunica (Schlumbergera) inflorita in aprilie.

Şi crăciunica mea a înflorit în cele din urmă. Dar nici nu credeam că va mai înflori, pentru că şi ea a stat toată iarna, împreună cu multe alte flori, sub celofan. Şi totuşi, iată că a înflorit.
Mai este denumită Cactusul Crăciunului pentru că de obicei înfloreşte în timpul Crăciunului. Dar perioada de înflorire este decembrie - februarie.
Este originară din Brazilia şi face parte din Familia Cactaceae.



26 de comentarii:

  1. esti o norocoasa.Craciunica mea a inflorit după 18 ani.Good Luck!

    RăspundețiȘtergere
  2. Craciunica mea a avut conditii improprii pe timpul iernii (tocmai cand ea trebuie sa infloreasca) si de aceea cred eu ca a inflorit tarziu.
    Poate a ta este o alta specie de craciunica si infloreste rar. Imi dau cu parerea doar.

    RăspundețiȘtergere
  3. am cumpara 3 craciunite, super faine. Au flori de culori diferite. S-au trecut florile la una, a facut boboci micuti colorati si apoi in cateva zile am observat ca au disparut... dupa cate am citit, poate ca, stand la geam a deranjat-o curentul de aer care intra in camera cand deschid geamul. Sa vedem daca la anul o sa mai infloreasca. Acum am alta care a facut bobocei micuri.... sunt ca si gamalia acului...
    Ce am observat la cele cumparate, este faptul ca toate frunfele sunt tunse la acelasi nivel, iar florile au aparut exact in zona unde au fost taiate....adica tunse. Oare e nevoie sa fac si eu acelasi lucru la anul? cand se taie? in ce luna? sau cu cat inainte de craciun?

    RăspundețiȘtergere
  4. Din cate stiu eu lor nu le place sa stea in curent chiar daca suporta si temperaturi mai mici, si in momentul in care ii apar bobocii nu trebuie miscata deloc pentru ca sunt foarte fragili bobocii si de-aia ii pierde.
    Faptul ca era tunsa cred ca era o chestie de aspect, dar nu e nevoie ca sa fie taiata. Numai daca se ia o ramura din ea si se pune in alt ghiveci pentru inmultire. De obicei la craciunica florile apar in fiecare varf de ramurea.

    RăspundețiȘtergere
  5. help me please!craciunica mea,dupa fiecare inflorire se vestejeste si pana la urma moare,de ce?incerc in fiecare an sa o salvez,reusesc mutand planta in alt ghiveci.Mentionez ca pana la inflorire(care se intampla in fiecare an in luna noiembrie)planta e foarte sanatoasa,ce sa fac?multumesc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. am o craciunica superba care infloreste in fiecare an,dar dupa fiecare inflorire incepe sa se ofileasca,cu mari eforturi abia o tin in viata si se pune pe picioare tocmai prin vara,ajutati ma va rog sa nu o pierd!

    RăspundețiȘtergere
  7. Razvi, prima miscare pe care as face-o eu ar fi sa iau cateva ramurele din floare ca sa o inmultesc, pentru orice eventualitate.
    Apoi as observa floarea cum se comporta daca este udata mai putin sau mai mult. De obicei floarea are nevoie de mai multa apa vara si iarna trebuie udata mai rar.
    De asemenea nu-i place sa stea in curent.
    Din experienta mea pot sa spun ca nu pun nici un fel de ingrasamant chimical la flori iar pamantul pentru ghivece il iau din gradina.

    RăspundețiȘtergere
  8. buna lia,multumesc pt sfat dar crede ma ca am 3 ghivece cu diferite plante si diferite culori si toate au aceeasi soarta,curent nu am in incapere dar pamantul intradevar e de florarie deoarece pamantul din gradina mi se pare prea dur si apa nu patrunde la radacini,sa mai pun alte ramurele...cred ca nu mai am de unde sa le iau deoarece plantele deja sant pe moarte si cu florile pe ele.ingrasamant nu am mai folosit de mult si cand folosesc folosesc lichid o combinatie de N,P,K care l folosesc si la trandafirii japonezi,ficusi etc,multumesc oricum si daca mai gasiti ceva informatii astept sa mi scrieti

    RăspundețiȘtergere
  9. Razvi, iata ce am mai gasit pe un forum. Cand este imbobocita si inflorita Schlumbergera nu se mai uda la radacina ci doar se stropeste cu apa.
    http://www.flori-si-plante.ro/forum/viewtopic.php?t=129&start=90&sid=699dd9dc8ee39d4c71ac34d8cb3c590a
    Poate asta este solutia salvarii ei.

    RăspundețiȘtergere
  10. o ador e cea mai frumoasa floare pe care o am.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am nevoie urgent de un sfat: mama mea are o craciunica foarte batrana ( peste 30 de ani), la care tine foarte mult, a fost a mamei ei. Problema e ca de vreo 2 ani o duce din ce in ce mai rau, ramurelele se inmoaie, si se vestejesc. Acum nu mai e o floare bogata, arata foarte rarita, si nu mai infloreste de mult timp. Cum o pot salva ? Oare e pur si simplu prea batrana si va muri orice i-am face? Cum se intretine, poate gresim noi undeva. Ne e frica si sa o mutam in alt ghiveci, sa nu pierdem si putinul care a mai ramas din ea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Simona ar trebui sa iei cateva ramurele din ea sa le pui in alt vas cu pamant pentru orice eventualitate.
    Incearca sa o uzi stropind-o pe frunze doar, folosind un pulverizator si la intervale mai mari s-o uzi la radacina.
    De cand eu o ud asa pe a mea vad ca ii merge mai bine ca inainte si anul acesta a avut mai multe flori.

    Poate citesc pe aici persoane care au reusit sa descopere cauza "supararii" craciunitei si sa ne spuna ce e de facut.
    Iti doresc succes in recuperarea craciunitei tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna sint Mihaela, craciunita e floarea pe care o iubesc foarte mult, eu tin trei toate imi infloresc in Decembrie dar anul acesta au facut flori in Decembrie si la sfirsitu luni Aprile le am inca inflorite ,,planta dumneavoastra trebuie schimbata urgent in al chiveci curatati radacinile si trbuie usata foarte rar e o floare care are nevoie de putina apa sper ca va e de folos sfatu meu

      Ștergere
  13. Buna sunt Anto.Va rog,imi poate spune cineva cand se uda o Craciunica?

    RăspundețiȘtergere
  14. @Antonio in general eu ud mai rar craciunica (vara la 2 - 3 zile si iarna o data pe saptamana).
    Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  15. Din cate stiu eu, Craciunica se mai numeste "nu ma deranja"! Am doua, le-am mutat de aproape trei ani din birou, de la seviciu,le-am adus acasa. tot eu le ingrijeam, incerc sa le ofer aceleasi conditii, dar nu le merge bine. Ma mir ca rezista.Si nici vorba de florile acelea superbe, pe care aveam norocul sa le admir de doua ori pe an. Infloreau si la Pasti si la Craciun, toata lumea se mira .
    Regret ca nu intervine nici un specialist, sa ne dea mai multe detalii. Ne plangem doar intre noi si ne dam sfaturi unii altora. Mare pacat !

    RăspundețiȘtergere
  16. Trebuie iubita,trebuie sa-i vorbesti,intr-un cuvant sa pui suflet,daca e prea cald 32-36 grade trebuie udata zilnic,nu o lasa langa alte flori care degaja miros,aici ma refer in special la muscata!

    RăspundețiȘtergere
  17. dragii mei
    mi-am cumparat o craciunica aztazi. sper sa am bafta de ea tinand cont de sfaturile de pe acest forum. sunt sigura ca o sa ii mearga bine. pupici

    RăspundețiȘtergere
  18. am o cracinica si de ceva vreme nu mai are flori ce ii fac ?

    RăspundețiȘtergere
  19. doresc sa aflu..,daca as putea sa ''tund''putin craciunita

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu am o craciunica de aproape 6 ani,acum 4 ani m-am stabilit definitiv aici in tara binenteles cu toate florile mele dar nu a suferit din cauza transportului. E plina de flori acum e inflorita.Nu are frunze cate flori!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua. Am o craciunica pe care vreau sa o dau cuiva. Vreau sa stiu daca o pot scoate din pamant, sa ii scutur putin radacinile de pamant si sa le invelesc / acopar cu o carpa umeda. Acea persoana nu poate cara greutati.

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua. Am o craciunica pe care vreau sa o dau cuiva. Vreau sa stiu daca o pot scoate din pamant, sa ii scutur putin radacinile de pamant si sa le invelesc / acopar cu o carpa umeda. Acea persoana nu poate cara greutati.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua. Am o craciunica pe care vreau sa o dau cuiva. Vreau sa stiu daca o pot scoate din pamant, sa ii scutur putin radacinile de pamant si sa le invelesc / acopar cu o carpa umeda. Acea persoana nu poate cara greutati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna sint Mihaela sfatu meu e sa nu o dai la nimeni e floarea belsugului o zi placuta

      Ștergere
  24. Buna,
    din experienta mea, pot spune ca aceasta minunata planta este foarte usor de intretinut.Insa, trebuie ferita de udari excesive, sau apa care stagneaza in farfurie, pt. ca atunci, cu siguranta, frunzele se vor inmuia, din cauza excesului de apa.
    Prefera mai degraba incaperile sau spatiile cu umiditate si mai racoroase, decat pe cele uscate.
    Iarna infloreste abundent, cand are lumina filtrata.De ex., eu o tin undeva, pe scara pivnitei, unde are f putina lumina. Atunci infloreste cel mai bine.Iarna trebuie ferita de inghet.
    Am observat ca infloreste si vara, daca temperaturile nu sunt foarte ridicate, daca e amplasata mai la umbra si, mai ales, daca trec si zile ploioase peste ea.

    Cam astea-s observatiile mele.
    Succes.


    RăspundețiȘtergere