Avem nevoie de: 250 g fasole uscată, 2 cepe, 1 morcov, 1 ardei gras, 50 ml untdelemn, 2 - 3 roşii sau bulion, 2 - 2,5 l apă, sare, 1 legătură pătrunjel verde, 1 legătură mărar, un vârf de cuţit cu bicarbonat.
Se alege fasolea, se spală bine şi se pune la fiert în apă rece. Când fasolea este veche, pentru ca să fiarbă mai repede, se pune de seara în apă călduţă ca să se înmoaie. A doua zi se aruncă apa şi se pune la foc cu apă rece proaspătă.
Se pune un vârf de cuţit cu bicarbonat ca să nu mai fie nevoie de schimbat apa. Dacă nu se pune bicarbonat, după câteva clocote se varsă apa şi se pune din nou pe foc, cu apă fierbinte neapărat.
După ce fasolea a dat în câteva clocote, se adaugă ceapa, morcovul şi ardeiul care au fost spălate, curăţate şi tocate mărunt.
Se lasă să fiarbă mai departe la foc potrivit, până când boabele de fasole s-au înmuiat complet.
se opăresc roşiile, se curăţă de coajă şi seminţe, se taie în feliuţe subţiri (sau se pune bulion) şi se adaugă în supă odată cu untdelemnul şi sarea.
Se lasă să mai fiarbă puţin la foc slab, căci fasolea se prinde repede de fundul oalei.
Se serveşte supa presărată pe deasupra cu pătrunjel şi mărar tocat mărunt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu