miercuri, 6 februarie 2008

Producerea rasadului in casa, in luna februarie

Pe 8 -10 februarie (în a doua săptămână) se pun seminţele în apă de la fântână sau de la izvor. Se ţin 24 ore după care se scurg, apoi se mai lasă 24 ore până se pun în pământ, în diferite vase pregătite. Se vor uda moderat, iar când apare cea de-a doua frunzuliţă se mută câte 4-5 fire în pahare de plastic. Apoi paharele vor fi puse la geam, unde este soare.

După 15 aprilie se scot afară paharele, se mai lasă câteva zile, apoi vor fi mutate în grădină. Pregătirea grădinii pentru anul viitor se face din luna octombrie când se împrăştie gunoi natural în grădină, iar în luna noiembrie se sapă la o pană de hârleţ. La sfârşitul lunii martie, începtul lunii aprilie se sapă bine, se nivelează apoi cu grebla, şi se fac parcelele.

Parcelele pentru roşii, ardei, vinete, rămân aşa până la sfârşitul lui aprilie începutul lui mai când acestea vor fi răsădite. Înainte de-a pune răsadul în pământ se udă bine terenul. Se fac şanturi iar pământul scos din şanţ se nivelează între şanţuri. Răsadurile vor fi puse câte un fir, pe marginea parcelelor dintre şanţuri la distanţă de 30 cm între fire, astfel ca un şanţ va uda două rânduri de plante. Planta se va pune în pământ până sub frunze şi se apasă uniform de jur împrejur pământul udând cu jumătate litru de apă (e mai bună apa de ploaie). Din iunie până în august se foloseşte pentru îngrăşarea pământului gunoi de pasăre dizolvat în apă şi turnat pe şanţ.