Avem nevoie de 750 g frunze proaspete de aloe, 1250 g miere, 500 ml suc de lămâie (cantităţile pot fi reduse păstrând proporţiile). Frunzele de aloe vor fi luate de la o plantă în vârstă de peste 3 ani. Înainte de a fi recoltate frunzele, planta nu va fi udată cinci zile. Se vor spăla bine, se toacă mărunt şi se pun într-un vas de sticlă (borcan) sau de ceramică smălţuită. Se adaugă mierea şi se omogenizează, apoi se pune sucul de lămâie şi se amestecă bine iarăşi. Se acoperă vasul şi se lasă la macerat timp de cinci zile, într-un loc întunecos, răcoros şi uscat sau la frigider.
Se poate da copiilor numai de la vârsta de trei ani în sus, şi anume:
- între trei şi şase ani câte o linguriţă dimineaţa;
- între şase şi nouă ani câte o linguriţă dimineaţa şi seara;
- între nouă şi doisprezece ani câte o linguriţă dimineaţa, la prânz şi seara;
Se va administra după mese, timp de o lună. Se poate repeta după o lună pauză, cât este nevoie.
Are acţiune tonică, stimulentă asupra sistemului nervos şi endocrin. Este folosit ca remediu în tratarea bolilor nervoase cu componenţă astenică, a lipsei de poftă de mâncare, în tulburările de creştere ale copiilor, în convalescenţă după boli infectocontagioase, în maladia ulceroasă, gastrică sau duodenală, în astm bronşic.
Nu este indicat la diabet, obezitate de orice natură, în intoleranţe alergice.
Nu poate fi păstrat timp îndelungat de aceea se recomandă cultivarea aloei în mai multe ghivece din care să se poată lua frunzele necesare, pe rând. Preparatul este cu atât mai activ, cu cât este mai proaspăt. Poate fi păstrat numai în vase închise, de sticlă sau ceramică smălţuită, o săptămână sau două, la loc răcoros, întunecos şi usacat sau la frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu