joi, 16 aprilie 2009

Mipola - bautura expectoranta

Este nevoie de 50 g miere, 150 ml infuzie de frunze de pătlagină şi o linguriţă zeamă de lămâie.
Se face infuzia din frunze de pătlagină, se lasă să se răcească, se scurge şi se amestecă cu mierea şi zeama de lămâie.
Se dă sugarilor câte o linguriţă de 5 -6 ori pe zi timp de 4 - 5 zile. După vârsta de 5 luni se poate da o cantitate dublată până la 12 luni. Copiilor mai mari li se poate da o lingură de 3 - 6 ori pe zi.
Adulţii pot consuma până la 300 ml pe zi, timp de 2 - 3 zile.
Se recomandă a se administra călduţ.
Prin conţinutul ridicat de substanţe cu acţiune expectorantă, bacteriostatică şi antiseptică din frunzele de pătlagină, potenţată de acţiunile similare ale mierii, băutura produce fluidificarea secreţiei bronşice, uşurând eliminarea ei şi calmând tusea.
Este recomandată pentru orice vârstă în infecţiile respiratorii însoţite de tuse, fiind contraindicată numai celor ce nu suportă mierea.
Se poate păstra 2 - 6 ore la temperatura camerei sau până la o săptămână la frigider.
Dr. Nic. N. Mihaiescu, Mierea şi sănătatea.

2 comentarii:

  1. Suna foarte bine bautura expectoranta, dar din pacate mierea nu se recomanda sugarilor, copiilor pana la varsta de 1 an, din pricina riscului de a fi purtatoare de spori de Clostridium Botulinum, spori pe care secretia gastrica a sugarului, insuficient de acida nu ii poate distruge. Exista astfel riscul de botulism.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da asa mi s-a spus si mie de la maternitate acum cativa ani dar eu stiu mamici care le-au dat bebelusilor lor miere si acum sunt mari si sanatosi. Poate exista riscul asa ca cine vrea sa dea bebelusilor ar fi bine sa intrebe doctorul.
    Totusi autorul cartii este doctor...

    RăspundețiȘtergere