miercuri, 1 aprilie 2009

Alergia

Tot mai des întâlnită pe tot globul, alergia nu este un accident şi nici o boală de uzură a organismului, ea este un mod particular de a reacţiona al acestuia în contact cu diferite substanţe prezente la tot pasul în mediul nostru de viaţă.
Procentul de suferinţe alergice a sporit datorită creşterii frecvenţei şi intensităţii acestui mod de reacţie particular al omului atunci cand intră în contact cu alergeni aflaţi în mediul înconjurător.
Înţelegerea fenomenului alergic, de foarte multe ori, ajută la înlăturarea lui sau la ameliorarea suferinţelor.
***
Orice stupar ştie că înţepătura unei albine nu provoacă moartea.
Dar s-a găsit în mormântul unui Faraon din Egipt care a trait cu aproximativ 5000 de ani înaintea erei noastre, o frescă foarte sugestivă în care se povesteşte cum Faraonul murise la câteva minute după ce fusese înţepat de o albină.
Şi astăzi sunt cazuri când oameni înţepaţi de o albină sau de o viespe fac brusc o scădere mare de tensiune, îşi pierd cunoştinţa, se sufocă şi numai în câteva minute mor, înainte chiar ca medicul chemat de urgenţă să poată acorda primul ajutor.
Oamenii de ştiinţă au denumit acest accident dramatic şoc anafilactic sau şoc alergic.
Acelaşi şoc care cu mii de ani în urmă a produs moartea Faraonului. Acelaşi mecanism a produs şocul atunci şi-l produce şi astăzi.
Alergia după cum se vede nu este o boală nouă şi, fără îndoială, nici o boală modernă, dar a devenit mai frecventă!
Când această boală a început să fie studiată cu atenţie s-a observat că sunt oameni care fac alergii cu sau fără şoc nu numai la înţepăturile de albină sau viespe ci şi după injecţii cu penicilină sau după anumite mâncăruri ori în contact cu mucegaiurile, cu praful, cu polenul, cu diverse substanţe chimice etc.
Cazurile observate au fost studiate minuţios dovedindu-se că alergia se poate manifesta sub diferite forme, uneori ca o simplă "mâncărime" a pielii, alteori ca o erupţie urticariană, în alte cazuri sub formă de criză de astm sau de rinită şi în sfârşit sub forma şocului alergic mortal.
Aceleaşi manifestări de boală existau şi acum mii de ani în urmă dar nimeni nu ştia cauza bolii şi nimeni nu denumea atunci aceste suferinţe, atât de variate ca aspect, alergie!
În prezent cazurile de alergie sunt mai frecvente iar cauzele care o declanşează sunt şi ele mai variate iar alergicii sunt mai numeroşi.
A existat dintotdeauna praf, polen, mucegaiuri blănuri de animale dar nu erau atâtea substanţe chimice şi atâtea medicamente care să poată provoca alergia. Ele sunt evident produsul civilizaţiei noastre. Desigur cu mii de ani în urmă nu existau atâtea miliarde de oameni pe suprafaţa pământului, atâtea abuzuri de medicamente, poluare, stress, atâta abuz şi risipă de energie nervoasă!
Alergia nu este o boală produsă de civilizaţie. Civilizaţia a înmulţit însă cauzele care pot provoca sau declanşa alergia. Odată cunoscute aceste cauze şi înlăturate, cazurile de alergie pot fi reduse simţitor.
***
În 1906 medicul austriac de copii, Von Pirguet, prezenta oamenilor de ştiinţă o nouă noţiune medicală. El scria într-un articol: "Pentru toate aceste manifestări deosebite ale modului de a reacţiona al organismului eu propun termenul de alergie". (Denumire formată din două cuvinte greceşti: allos - alt + ergein - a acţiona).
În concepţia acestui medic, alergia este un mod deosebit de a reacţiona al organismului determinat de o serie întreagă de forţe interne încă incomplet cunoscute şi incomplet lămurite la acea vreme.
Astăzi se cunosc în amănunt aceste "forţe interne" care imprimă unor anumite persoane modul particular de a reacţiona altcumva decât la omul normal. Acest mod de reacţie paradoxal se datorează faptului că unii oameni pot fabrica în interiorul organismului lor anumite substanţe pe care omul normal nu le poate face. Aceste substanţe circulă în sânge sau se fixează în piele, în mucoasele respiratorii sau digestive. Ele sunt capabile ca în contact cu veninul de albine, cu mucegaiuri sau polen, cu praful sau anumite medicamente să declanşeze boala alergică.
Toţi oamenii vin în contact cu praf, mucegaiuri, polen, etc. şi aproape că nu există om care în viaţa lui să nu fi luat un medicament oarecare. Cu toate acestea, numai unii oameni fac alergie, uneori cauzatoare de moarte.
Cum se explică acest lucru, care e mecanismul prin care se produce această reacţie particulară denumită alergie? Ce substanţe din organism produc boala alergică?
Pentru a înţelege toate acestea este absolut necesar să lămurim o serie de termeni, de fapt etape în producerea suferinţei alergice.
(Va urma).
Dr. Valentin Filip, Alergia produsă de plante, animale şi pesticide.

Un comentariu:

  1. O temă delicată. Sunt mulţi semeni cu probleme grele în acest sens.
    De când mă ştiu am fost sănătos ca un bivol! Slavă Domnului! De la o vreme am sesizat o anumită sensibilitate la praf. Am avut în şcoală şantier câteva luni, era mult praf şi eu tuşeam la greu. După ce s-a închis şantierul, după două zile nu am mai tuşit deloc.

    RăspundețiȘtergere