vineri, 26 octombrie 2007

Sirop de macese


Se consideră că, dacă un om consumă trei măceşe (Fructus Cynosbati) pe zi, asigură necesarul de vitamina C pentru organismul său. Concentraţia de vitamina C la măceşe ajunge până la 2000 mg/100 g. De asemenea măceşele conţin vitamina P care contribuie la menţinerea permeabilităţii şi fragilităţii vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui la acest nivel.
Măceşele se culeg toamna târziu, se sortează, păstrându-se cele sănătoase, frumos colorate. Se taie codiţele şi vârful (restul de caliciu) cu un cuţit bine ascuţit si apoi se spală.
Pentru ca siropul de măceşe să aibă un conţinut mare de vitamina C se va folosi metoda de preparare la rece. Pentru aceasta se vor tăia în bucăţi măceşele şi se vor înlătura seminţele, apoi se macină sau se toacă mărunt şi se amestecă cu apă rece: la 1kg de măceşe măcinate se pun 5 litri de apă. Se lasă 12 ore şi apoi se strecoară printr-un tifon şi se presează foarte bine. După această operaţie, se pune zahăr: la 1 litru extract de măceşe 1,5 kg zahăr, şi se amestecă bine până se dizolvă. Se recomandă a se folosi zahăr pudră. Se pune în sticle cu capac bine înfiletat şi se păstrează la rece.

Poza este luată de pe situl www.carpati.org .