Este nevoie de:
- 10 - 12 flori de soc uscate;
- 1,5 kg zahăr;
- 10 l apă
- 1 lămâie mare;
- 2 linguriţe de sare de lămâie;
- câteva boabe de orez (în loc de drojdie).
Într-un borcan mare din sticlă se pune zahărul, se stoarce bine lămâia apoi se taie lămâia fără zeamă în felii şi se pun în borcan, se adaugă florile de soc şi 2 -3 litri de apă, amestecându-se bine ca să se topească zahărul. Apoi se pune toată cantitatea de apă şi boabele de orez. (Se pun boabe de orez în loc de drojdie pentru că de obicei rămâne gustul şi mirosul de drojdie la socată. Iar boabele de orez grăbesc fermentaţia mai rapid decât drojdia).
Se pune o farfurie la gura borcanului şi se lasă cam 6 zile după care se toarnă în sticle.
Această reţetă poate fi făcută şi vara din flori proaspete dar în cazul acesta nu se pun mai mult de 10 flori.
Cred ca am sa incerc reteta, ca n-am mai baut de mult.
RăspundețiȘtergeretotusi mie imi place mai mult cu miere in loc de zahar. Mierea are si fructoza si glucoza, iar fructoza streseaza mai putin pancreasul decat zaharoza. Pe langa asta are o gramada de minerale si tot felul de molecule care in zahar nu exista.
Apoi in locul sarii de lamaie as mai adauga 2 lamai, ca tot sunt naturale si e acelasi lucru in cele din urma - acid citric.
Ai idee ce fel de bacterii fermenteaza socata? Cred ca e o fermentatie lactica a zaharului/mierii, dar m-ar interesa daca socata contine si ceva bacterii probiotice.
Da, cu miere naturală (cea din comerţ nu se ştie ce adausuri mai are) şi cu lămâi în loc de sare de lămâie e mai sănătos.
RăspundețiȘtergereNu ştiu ce bacterii fermentează socata.
DA, ESTE O BAUTURA RACORITOARE CURATA,SI CRED CA NE AJUTA SI CA PLANTA MEDICINALA,MAI ALES DACA ESTE FACUTA CU MIERE NATURALA SI LAMAI DIN GOSPODARIE.O GASESC MULT MAI SANATOASA DECAT ORCARE SUC DIN COMERT.
RăspundețiȘtergeresocata pe primul loc la racoritoare.
RăspundețiȘtergereEu, folosind cartea de bucate a Silviei Jurcovan, fac asa: fierb zaharul cu o parte din apa si zeama de la o lamaie, un sfert de ora, pentru a grabi fermentarea. Se formeaza zaharuri simple. Nu adaug drojdie, nici altceva. Daca e cald, peste 24 de grade, aprox., fermenteaza in 2-3 zile.
RăspundețiȘtergereLa 11 litri de apa pun numai 900 de grame de zahar. Cele 900 de grame de zahar le fierb in 2,25 litri de apa. Am calculat pentru cei 11 litri de apa, in carte erau 10 litri de apa.
Dupa ce completez cu apa, adaug zeama de la 3-4 lamai si coaja rasa de pe ele. Si pun o floare mare de soc la fiecare litru de apa, indiferent daca-s uscate sau proaspete.
Itsme se pare ca este o reteta buna si usoara.
RăspundețiȘtergereAtentie numai la coaja de lamaie. Se va folosi doar coaja de la lamaile crescute de noi in casa deoarece lamaile de pe piata sunt tratate cu substante antimucegai,care sunt cancerigene.
Buna
RăspundețiȘtergerepoti avea dureri de stomac dupa ce bei socata?iti poate fierbe stomacul?
RăspundețiȘtergere@Anonom, cred ca persoanele cu anumite sensibilitati la stomac ar putea avea neplaceri daca vor bea mai multa socata; fiecare isi poate verifica toleranta consumand la inceput o cantitate mica.
RăspundețiȘtergeresuntdiagnosticat cu ulcer duodenal si nu am avut neplaceri pana acum desi in ultima perioada am consumat regulat!
RăspundețiȘtergereDaca doriti o culoare si o aroma deosebita
RăspundețiȘtergere1/2 din zahar il caramelizati si apoi il stingeti cu apa si il adaugati in preparat.
@Anonim1 multumim pentru confirmarea ca nu face rau socata chiar la ulcer duodenal.
RăspundețiȘtergereDar cine are probleme cu stomacul este bine s-o ia usurel sa vada cum se comporta personal.
@Anonim2 multumim pentru sugestii. Pare interesant.
eu fac socata dupa o reteta de la bunica si e foarte buna si se face foart repede ,nu trebuie lasata la macerat a doua zi e gata;
RăspundețiȘtergeredeci fac asfel;
10 flori de soc +1kg zahar+1sau 2lamai fara coaja se pun la fiert si se fierb 15 minute se lasa la racit ,apoi intr-o canita separat se pune drojdie de marimea unui graunte se freaca cu putin zahar pana se topest si se toarna peste sucul racit se amesteca bine si se pun in sticle(de preferat bidoane de plastic) se lasa latemperatura camerei pana a doua zi cand sticlele devin tari ,apoi se pun la rece.
sper sa va placa reteta mea.
@Anonim multumim pentru reteta.
RăspundețiȘtergereAm diabet si as dori o reteta de socata cu indulcitor .Multumesc
RăspundețiȘtergere