Am în grădină doi smochini - mai bine zis două tufe mari de smochin. Anul acesta fructele lor sunt întârziate deoarece în iarnă i-a cam afectat îngheţul şi mugurii lor au dat mai târziu ca de obicei. Acum sunt plini de fructe care urmează să se coacă dar am observat că din cauza secetei, ziua frunzele sunt cam ofilite. Din această cauză îi ajut puţin: seara le pun apă şi se înviorează.
Fructele când se coc sunt închise la culoare, aproape grena.
Smochinul este o specie din genul ficusului. Denumirea ştiinţifică a lui este chiar Ficus carica şi face parte din Familia Moraceae.
Update:
Acum s-au copt smochinele şi adaug poze noi.
Se pare ca in unele zone calde smochinul are rod tot timpul ...unele fructe abia incep iar altele sint coapte. Este adevarat?
RăspundețiȘtergererb.
Nu stiu exact cum se comporta smochinul in zonele unde nu este iarna. Dar la mine, cand vine inghetul, intotdeauna il prinde cu smochine in diferite stadii (unele mici abia formate, altele mari gata de coacere). Totusi pana vine iarna se coc destule cat sa se sature Lorena fetita noastra.
RăspundețiȘtergereAi si smochini?!!!Si noi aveam in Banat,la parinti,am adus si aici,dar in prima iarna geroasa nu a rezistat,ca nu l-am invelit in coceni de porumb,sau altceva care sa-l protejeze.Doamneee!!Ce bune sunt smochinele proaspete...
RăspundețiȘtergereDa am doi smochini si anul acesta cred ca am sa incerc sa fac si putina dulceata din ele.
RăspundețiȘtergereAm vazut la Marilena pe blog http://marilena-blog.blogspot.com/2008/08/fructele-verii.html ca se poate face dulceata din smochine.
am un smochin din care mananc smochine de la sfarsitul lunii iunie pana il invelesc , la sfarsitul lui noiembrie...anul acesta am recoltat peste 60 kg.
RăspundețiȘtergereAm si eu un smochin peste care vine prima iarna.Va rog sa-mi spuneti cum il pot proteja si chiar daca nu are legatura cu subiectul,unde pot gasi trandafir de dulceata si seminte de migdal dulce?
RăspundețiȘtergerecriscatdav@yahoo.com
Toamna mai tarziu, dupa ce cade bruma, smochinii acopera cu paie si apoi se invelesc cu folie, se leaga bine ca sa nu o desfaca vantul. Daca nu e prea mare smochinul poate fi bagat intr-un sac de folie care se trage pana jos, se leaga de jur imprejur iar marginea jos se fixeaza bine cu pamant. Alta metoda: se pun in jurul smochinului coceni de porumb si se leaga sa stea bine fixati.
RăspundețiȘtergereTrandafirii de dulceata se pot procura din piata - problema este ca nu prea stii ce cumperi. Eu stiu cum arata floarea lui dar nu am deocamdata in gradina. Cel mai bine este sa fie luat cand este el inflorit si pus in pamant ca orice trandafir (vezi articolul despre inmultirea trandafirilor http://lialorena.blogspot.com/2008/04/inmultirea-trandafirilor.html).
Seminte de migdal dulce nu stiu de unde s-ar putea obtine dar poate sunt cititori care stiu si va pot contacta.
Buna ziua. Cu o rugaminte pentru cei ce au un lastar de smochin in plus. Imi doresc tare mult sa prind si eu unul.
RăspundețiȘtergereCu stima Marian.
salutare an primul rand ,am si eu un smochin care este aclimatizat perfect locuiesc an jud dolj oras craiova .si iasa o dulceata de smochine de te lingi pe degete kg pe kg si nu trebuie fierte foarte rau deoarece asi pierde dulceata din aroma
RăspundețiȘtergereViky spune:
RăspundețiȘtergereArticolul si mai ales fotografiile sunt teribile.
Smochinele care nu se coc, se culeg toamna tarziu, pentru un gem, bun pentru raceli. Eu mi-am cumparat doi smochini in 2007 de doi ani, care au fructificat in prima toamna, dand click, pe smochin de doi ani.
Marian sper ca intre timp ai facut rost de lastar de smochin. De obicei se gasesc si in piata acolo unde se vand pomi fructiferi.
RăspundețiȘtergereAnonim se pare ca in judetele din sud merg mai bine smochinii decat in nord.
Viky multumesc.
Nu stiam de gemul de smochine tarzii, bun impotriva racelii. Toamna aceasta, cu ajutorul Domnului, le voi culege si eu sa fac gem.
Cum pastrati smochinele pentru iarna ?
RăspundețiȘtergereLa noi , cand se coc, cad. Nu stiu cum sa le conservam !
Anonim, eu nu le-am conservat pentru iarna pentru ca le consumam proaspete. Anul trecut am facut dulceata de smochine dar nu am fost prea incantata din doua motive: cu toate ca am pus zahar putin a iesit prea dulce; iar semintele s-au intarit prin fierbere si chiar daca le-am luat impreuna cu spuma au ramas destul de multe.
RăspundețiȘtergereSi pe mine m-ar interesa o metoda de uscare/confiere dar fara a folosi acel aparat de uscat legume si fructe, din comert.
Lia,m-ar interesa f. mult sa stiu ce specie de smochin ai,imi par tare interesante frunzele,in comparatie cu ai mei...Multumesc,Marius
RăspundețiȘtergere@Marius, nu stiu sa zic ce specie este. Am observat ca smochinele sunt mai mici decat cele aurii si frunzele sunt palmate, cu decupaj adanc.
RăspundețiȘtergereAm cautat specii de smochin pe net ca sa-mi dau seama de asemanari dar inca nu am gasit unul care sa fie la fel cu al meu. La fructe mai seamana dar nu si la frunze. O sa mai caut.
eu am un smochin care are fructe inegal dezvoltate, unele sunt mici, altele sunt mari si coapte, de ce?
RăspundețiȘtergere@Anonim este normal, asa sunt toti smochinii. Ei rodesc pana toamna tarziu cand vine frigul la noi. Si chiar daca au fructe coapte, altele mici se pregatesc sa le ia locul. Daca gerul e foarte mare fructele necoapte ingheata, dar daca iarna este blanda, fructele ramase toamna, isi reiau cresterea primavara si se coc primele. Asa s-a intamplat la mine odata.
RăspundețiȘtergereSMOCHINII sunt de mai multe soiuri, iar cel mai roditor este cel vanat, cu fructul mic,dar exista la severin si din cel imperial cu fruct mare si verzui deschis la coacere(intra 3-4 fructe in borcanul de 420 gr de dulceata).Se inmulteste asa de usor ca si din resturi de fasonare (ub faras de coji si aschii lemnoase)ingropate in pamant se prinde o tufa venerabila.De asemenea este cel mai sigur mod de delimitare a razoarelor cu vecinii.Nici cu scoaterea voita a tufei nu se paraseste lastarirea chiar si la 2-3 ani de la disparitie! Tot ce am relatat este valabil pentru clima cu influenta mediteraneana adica in Mh-Severin -clisura Dunarii si Banat zona Dunarii ...restul este nepropice acestui fruct! Numai bine!
RăspundețiȘtergeream si eu 7 smochini de11ani am facut gem,dulceata,si vin .pentru dulceata am o reteta din ytalia se numeste ,,smochine caramelate'' se face aproximativ cadulceata obijnuta darse foloseste jumatate din cantitatea de zahar caramelizata si se fierbe in cuptor.iarna ii invelim in coceni de porumb,dupa ce am legat crengile cu sfoara ..vara le place apa ca ingrasemint folosim gainat de gaina fermentatde2,3 ori in timpul vegetatiei ...sae imulteste foarte usor prin lastarii rasariti in jurul tufei ,numai primavara...mult succes...
RăspundețiȘtergerece diferenta e intre frunzele cu 5 " degete " si cele cu 7 ? l la smochin .sunt soiuri diferite ? ms
RăspundețiȘtergere