luni, 8 iunie 2009

Ce trebuie sa facem cand sunt fulgere si trasnete

Rodica a scris pe blogul ei câteva reguli care trebuie ştiute şi respectate în cazul în care se pornesc descărcările electrice. Este bine ca să fie cunoscute de cât mai mulţi.
Rodica a fost electrocutată la 12.000 de volţi şi numai Domnul a făcut minunea ca ea să mai fie astăzi în viaţă.

Reguli în caz că fulgeră…

1. Plănuieşte din vreme evacuarea şi măsurile de protecţie. Când vezi primul fulger sau auzi tunetul, pune planul de urgenţă în aplicare. Acesta este timpul când să te adăposteşti într-o clădire sau propria maşină. Fulgerele de obicei apar înaintea ploii, aşa că nu aştepta să înceapă ploaia înainte de a opri activitatea.

2. Dacă eşti pe afara…încearcă să nu te uzi. Stai departe de locurile înalte. Stai departe de locurile deschise. Depărtează-te de orice lucru de metal, şi asta include conductori electrici, garduri de fier, maşinării, motoare, unelte de lucru, etc . Locuri periculoase de stat în acest timp sunt: în corturi, sub pomi sau în apropierea lor…sau umbrare. Dacă este posibil căutaţi refugiu în clădiri mari, puternice, sau în interiorul unui vehicul, cu ferestrele complet închise.

Dacă fulgeră aproape de tine când eşti afară, trebuie să:

1. Te laşi jos şi să ţii picioarele unul lângă altul, lipite. Puneţi mâinile peste urechi să minimalizezi orice stricăciune s-ar putea să ai la auz din cauza zgomotului.

2. Stai departe de alţi oameni…aproxsimativ 5 m distanţă între tine şi altă persoană.

3. Dacă esti înăuntru…Stai departe de apă. Stai departe de uşi şi ferestre. Nu folosi telefonul. Dă-ţi jos căştile de pe urechi . Închide sau scoate din priză şi stai departe de orice aparat electric, maşina de gătit, de spălat, de uscat, computere, TV, etc.

4. Suspendă orice activitate până când furtuna şi fulgerele au trecut de mai bine de 30 de minute.

5. Dacă o persoană a fost trasnită de fulger…nu vă fie teamă să o atingeţi pentru că nu mai are curent în corp…el s-a scurs. Aplicaţi procedeele de prim ajutor la o persoană electrocutată, dacă aveţi această calificare. Chemaţi la 112 după ajutor.

6. Învăţaţi pe de rost numerele unde puteţi chema în caz de accidente.

Respectaţi regulile de prevenirea accidentelor!
…………………..

Cum trebuie să te comporţi dacă conductori de curent electric (firele de electricitate) au căzut pe maşina în care te afli. Uneori în timpul furtunii sau mişcărilor seismice ori a altor defecţiuni şi accidente, aşa ceva se poate întâmpla.

Dacă maşina nu este în pericol să ia foc, este indicat să stai în maşină până când cineva va decupla curentul şi va fi posibil să te dai jos din maşină fără să fii electrocutat. Dacă însă eşti în pericol şi maşina a luat foc…este important să nu pui un singur picior jos din maşină ci să pui amândouă picioarele împreună. Lipite unul din altul şi să faci salturi la fel cu amândouă picioarele. Pământul este un bun conducător de electricitate şi când încerci să păşeşti…creezi un pozitiv şi un negativ şi…esti Aleluia. Este absolut obligatoriu să te depărtezi sărind aşa cu amândouă picioarele lipite cât mai departe de locul unde se face descărcarea electrică a conductorilor.

Mulţumim Rodica!

Iată că nu este de glumit cu vorbitul la telefon în timp ce fulgeră: vezi aici.