Anul acesta roșiile din grădina mea sunt încărcate cu roade uriașe. Până acum au avut apă din abundență de la ploile care au fost vara aceasta. Nu le-am udat decât când le-am plantat și câteva zile după aceea, pentru că nu a mai fost nevoie.
Nu le-am stropit cu absolut nici o substanță chimică, doar le-am prășit, copilit, legat (pe unele doar).
Noi de când ne-am mutat la casă am hotărât ca să nu otrăvim grădina cu nici un fel de substanță chimică. Astfel știm că legumele și fructele noastre sunt sănătoase 100% . Destul mâncăm chimicale în orice produs pe care îl cumpărăm din magazine.
Nu ne interesează mărimea sau frumusețea legumelor/fructelor cât ne bucurăm să știm că sunt sănătoase pentru organism.
Despre legatul roșiilor știu de la cineva mai în vârstă de aici care mi-a spus că în grădina lor de trei generații, (ea, mama si bunica ei), nu au legat vreodată roșiile. Le lasă așa cum cresc ele și se întind pe pământ. În anii trecuți când la nimeni nu se făceau roșii ea avea recoltă bogată.
Anul acesta am lăsat și eu unele roșii nelegate și tocmai ele parcă au pătlăgelele cele mai mari. Dar vom vedea până la coacere.
Frumoasa productie, ale noastre s-au cam uscat!
RăspundețiȘtergereLia,mi-a mai spus cineva din zona voastra ca voi nu stiti ce-i aia mana sau alte boli la rosii.Sa va fereasca D-zeu sa stiti.Tu crezi ca cei care stropesc o fac asa ca vor sa se intoxice cu legumele din gradinile lor??
RăspundețiȘtergereSi mai este ceva,draga mea..e vorba de soiuri.Daca cumperi semintele tratate dar de un format ca sa reziste la transport,pentru vanzare la distanta,atunci acelea sunt rezistente,dar au peretele gros si tare,au miezul verde si tare ca sa reziste in lazile cu care se transporta si pana la vanzare.Vin si la noi din Corabia si din alte localitati producatori de rosii si ,daca pana mai acum cativa ani rosiile lor erau gustoase si zemoase acum poti sa dai dupa caini cu ele ca nu se sparg..adica dupa boci,hahaha...Deci,asta este cu rosiile,nu-i numai ca nu le stropim si sunt sanatoase
,mai e si ce gust au.
Scuza-ma,poate am un ton nepotrivit sau asa pare insa simt un afront si ma doare.
A propos,ce soi de rosii ai semanat,ca sa cumpar si eu la anul,ca oricum ale mele au boala in gene si nu cred ca mai pot perpetua de la an la an aceste soiuri foarte gustoase pe care le am eu.Imi spui,sau pui o poza cu plicul din care ai semanat? Te roooog si nu te supara pe mine....
Gingasia in alti ani si la mine rosiile s-au uscat cu vrej cu tot, dar anul acesta sunt sanatoase pana acum.
RăspundețiȘtergereElisa eu nu am soiuri cumparate ci puse din seminte adunate de la an la an din gradina.
Acestea din poza nu stiu cum se cheama dar pe aici li se spune ca au frunzele care seamana cu cele ale cartofului. Mai am rosii "inima de bou" dar nu stiu denumirea stiintifica, si rosii lunguiete. Anul trecut am mai primit de la o vecina un soi de rosii marunte, tot alungite care cresc in ciorchine. Pe acestea le-am pus la borcan pentru iarna.
Rosiile "inima de bou" sunt foarte gustoase si
cresc cele mai mari.
Daca vor ajunge la coacere rosiile mele, voi fotografia exemplare din fiecare soi pe care il am in gradina si le voi pune pe blog ca sa le poti recunoaste usor soiul. Spun "daca" pentru ca mai au pana la coacere - eu le-am pus mai tarziu - si nu se stie niciodata ce va fi in viitor.
In alti ani si la mine rosiile s-au manat dar nici atunci nu le-am stropit cu nimic. Doar le-am indepartat frunzele si gogonelele afectate. Si tot au ajuns cateva la coacere. Nu au fost multe pentru bulion dar pentru salate am avut. Oricum noi suntem hotarati ca sa nu folosim niciodata vreo substanta chimica la tratarea plantelor.
Si pe aici, toti vecinii si consatenii cu care am vorbit stropesc rosiile cu diferite substante cumparate; cu toate acestea, unora deja le sunt afectate rosiile.
Nu am intentionat sa aduc afront cuiva draga Elisa, fiecare hotaraste pentru el ce crede ca este mai bine.
Iti doresc sa ai o vara binecuvantata.
Pe aici daca nu le stoprsti si le prinde mana aceea prin care se innegresc si tulpinile si toate partile plantei,lumea le arunca,fiindca nu isi mai revin,asa-i aici.Si eu as vrea sa nu le stropesc...poate la anul,daca ajuta Dumnezeu si oi mai pune gradina,poate la anul sa nu mai trebuiasca.Multumesc de intelegere,m-au terminat stropirile astea,numai cand aud de stropiri si sar 2 metri in sus,crede-ma...si iarta-mi tonul de om suparat.Tu n-ai nicio vina,blandetea ta as vrea sa fie molipsitoare in acest moment.Multumesc draga mea :)
RăspundețiȘtergereImi aduc aminte de criza generata de gripa aviara...
RăspundețiȘtergereIntr-un sat, autoritatile au dat ordin sa se arda toate pasarile care au reusit sa supravietuiasca, pentru a opri asa zisa gripa aviara. Acolo sus, printre autoritati, numai persoane dragute si bine intentionate, dar, complet pe dinafara... Bietii de ei, nu stiau ca prin masurile lor, distrugeau tocmai pasarile cu potential, cele in stare sa faca fata cu brio unui astfel de virus, singurele din care merita sa obtii urmasi, si generatii intregi de pasari sanatoase si rezistente la boli...
Extrapolati asta la nivel vegetal...
De asemenea, e posibil ca in solul deja afectat de chimicale sa fie acei "germeni" care devin rezistenti la tratamente de la o generatie la alta. Pentru fiecare rau, exista de la Dumnezeu remediu natural pentru care germenii nu pot dezvolta imunitate in nici un fel... ramane sa experiemntati pe cont propriu, insa tin sa va avertizez ca daca porniti pe acest drum, nu veti obtine rezultate imediat. Insa merita.
In ce priveste soiurile, aveti dreptate, conteaza enorm. Suntem invadati de seminte din soiuri obtinute genetic. Odata plantate intr-o gosspodarie, insectele imprastie "raul" catre alte gospodarii si soiurile autohtone se modifica...
RăspundețiȘtergereNu putem decat sa continuam sa le crestem natural, lasand totul in seama lui Dumnezeu...
Si daca ma gandesc, cred ca e singura solutie viabila. Cand zic asta, ma gandesc la modificarile (in bine) suferite de pasarile de "Avicola" ce sunt trecute pe verdeata si mancare naturala (combinata cu miscarea in aer liber si plusul de hrana prin prinderea de insecte si rime) atunci cand ajung in unele gospodarii taranesti. O carne sanatoasa, grasime galbena si un gust delicios in ciorba. Si oua pe masura...
Lia, sunt foarte frumoase rosiile! Felicitari!
RăspundețiȘtergerereusita recolta.
RăspundețiȘtergereVirginica Maria, Marilena va multumesc pentru aprecieri.
RăspundețiȘtergereFunlw65 sunt de acord cu ce spui.
Elisa iti inteleg supararea (cum am spus mai sus au fost ani cand si la mine in gradina rosiile s-au manat, si nici anul acesta nu se stie ce va fi, Domnul stie si El ne va purta de grija).
Iti doresc sa te bucuri de gradina ta si de roadele ei.
Grozave rosii! Multa binecuvantare a turnat Dumnezeu peste ele. Si eu am rosii in gradina mea si sunt multumita de productia din acest an.
RăspundețiȘtergereTrimit spre tine multe binecuvantari!
Buna , scuze ca indrasnesc , as vrea si eu niste seminte de rosii inima de bou daca se poate. Multumesc mult.
RăspundețiȘtergereAdresa e-mail ccd_ccdd2000@yahoo.com
Multumesc din nou, mult soare.
cu ce se trateaza rosiile pt mana
RăspundețiȘtergere@Anonim, eu nu tratez rosiile cu nici o substanta, dar preventiv, pentru a le feri de mana le rup frunzele de la pamant, atunci cand cresc mari (aproximativ 25 - 30 cm de la sol, sa nu mai fie nici o frunza).
RăspundețiȘtergereAm inteles ca bacteriile care maneaza rosiile sunt in pamant si atunci cand ploua sar stropi de apa cu pamant si bacterii pe frunze iar apoi aceste bacterii se inmultesc afectand planta intreaga.
Am citit ca poate fi folosita o substanta din plante medicinale pentru stropirea rosiilor, dar n-am mai auzit pe altcineva sa o fi folosit.
RăspundețiȘtergereSi pe mine ma intereseaza sa nu folosesc substante chimice in gradina,ca si pe Lia, dar s-ar putea sa am aceeasi problema ca si Elisa. So, plantele medicinale ar fi o solutie de compromis.
Oare ar putea functiona solutia lui Anton?
(link catre informatia originala: http://www.gradina-online.ro/Rosiile_A3592.html , comentariul lui Anton din 17 iunie )
@Key2fun, am citit reteta si mie mi se pare buna.
RăspundețiȘtergereAltcineva mi-a spus ca face o solutie din urzica 50%, rostopasca 25% si pelin 25% pe acelasi procedeu de macerare si diluare cu apa.
Eu nu am facut asa dar s-ar putea sa incerc una din aceste solutii.
Tnx.
RăspundețiȘtergereMai gasisem niste indicii pe net cum ca n-ar fi chiar de neimaginat un astfel de tratament pt plante.
Ma gandesc sa incerc totusi mai intai stropind numai pamantul de la baza plantelor, pt ca iodul (din frunzele de nuc) mi se pare cam tare.
Nici ideea cu rostopasca nu e rea (rostopasca am din belsug in gradina).
E de gandit, dar multumesc pentru parere si idee.
@Key2fun cu placere si succes.
RăspundețiȘtergereSalutare! Am si eu o intrebare: am niste rosii in solar si de ceva timp am observat ca le cad foarte multe flori( daca le atingi un pic , cad). Nu stiu ce sa le fac, dar au cazut si 4,5 flori la un etaj, la altele toate... Un sfat? poate v-ati confruntat cu asa ceva. Multumiri!
RăspundețiȘtergere@Anonim poate te ajuta cineva care are solar. Eu am cultivat numai in gradina.
RăspundețiȘtergereIti doresc succes in rezolvarea problemei.
am auzit si eu ca solutia de urzica e foarte buna pentru a stropi rosiile
RăspundețiȘtergeresatu mare
iacob
o sa incerc si eu
Am citit comentariile de mai sus si cred ca sunt singurul barbat care intra in vorba. Anul acesta, 2010, avem niste rosii foarte frumoase in gradina si vreau sa va spun cateva lucruri:- am obtinut semintele de la niste rosii mari si frumoase de la alt gospodar, rosii care nu faceau vrejuri foarte multe dar aveau un rod bogat; - le-am udat de cateva ori dupa plantare apoi au inceput ploile si cautam o fereastra ca sa le pot stropi de mana cu zeama bordeleza. Am facut aceasta operatie de doua ori, este o practica obisnuita de generatii intregi in satul meu si nu cred ca are caracter toxic. Din cauza ploilor am avut ghinionul sa-mi fie gradina inundata dar numai pentru cateva ore, pentru ca am intervenit cu o pompa si am scos apa de pe parcela. Am auzit si eu ca mana se degaja din pamant, cateva frunze de la baza plantei s-au uscat dar nu a afectat prea mult. La anul intentionez sa dau cu zeama bordeleza chiar si pe sol in jurul plantei. O singura experienta am facut intr-un an si nu am pus rosiile pe araci si nu a dat rezultate. Rosiile s-au stricat si cele apropiate de sol dar si celelalte de la etajul superior. Anul acesta am revenit la practica veche, cu araci, si avem o mare satisfactie. Le-am legat si copilit de 2-3 ori si apoi nu am mai intrat in ele pentru ca sa nu se maneze. Acum, inainte de recoltat, sunt invadate de costrei dar nutresc speranta ca daja sunt salvate si nu le mai poate afecta. Ultima mentiune pe care o fac: toate lucrarile le-a facut sotia mea si o apreciez foarte mult pentru aceasta daruire mai ales ca eu am fost operat pe cord deschis si nu pot sa o ajut cu nimic.
RăspundețiȘtergere@Iacob iti doresc sa ai rezultate bune. Poate ne vei povesti si noua cum a mers.
RăspundețiȘtergere@Nik Teiu va felicit pentru gradina voastra. Cred ca o sa aveti o bogata recolta din cele ce ne-ai povestit. Felicitari sotiei pentru munca depusa!
RăspundețiȘtergereMulta sanante tie si familiei si sa va bucurati de roadele gradinii.
Multumim pentru c-ai impartasit cu noi modul cum ati muncit gradina voastra.
OK, din nefericire a fost nevoie sa fac testele pentru ca rosiile mele s-au manat la sfarsitul lui iunie... :(
RăspundețiȘtergereFormulele, atat cea cu nuc, de la Anton, cat si cea cu rostopasca, de la Lia, au fost folosite pe pamantul de sub plante, separat in doua gradini diferite, si au functionat, adica au salvat plantele si ne-au ajutat sa obtinem legume in ambele gradini, desi in gradinile vecinilor plantele au murit.
Concluzia: formulele n-au daunat plantelor, desi banuiala mea e ca ele le-au salvat. :)
Mai mult: cand s-au manat, toate plantele fusesera stropite cu zeama bordeleza, ceea ce arata ca numai zeama s-ar putea sa nu fie suficienta in prevenirea si tratarea bolii.
Cat despre ce zicea Nik Teiu mai sus, ca se gandeste sa dea cu zeama bordeleza si pe pamantul din jurul plantei, eu as evita.
Am citit pe undeva ca, totusi, cuprul se acumuleaza in pamant si ca nu e bine sa abuzezi de zeama bordeleza.
Dar aceasta e numai o informatie dupa ureche, nu o pot proba nici stiintific si nici experimental, asa ca poate fi luata numai ca o parere personala...
Multumiri Liei care ne-a dat prilejul sa schimbam opinii, pareri si retete despre gradinaritul tomatelor.
Speram sa o putem face in continuare pentru ca, dupa cum am aratat deja, mie chiar mi-a folosit in practica acest schimb.
Un An Nou bun, frumos, fericit si spornic va urez tuturor!
@key2fun sunt bucuroasa ca ai reusit sa salvezi rosiile prin aceste metode naturale.
RăspundețiȘtergereIti multumim ca ne-ai povestit despre rezultatele obtinute, astfel si alti gradinari vor indrazni sa foloseasca aceste retete.
Va doresc tuturor un An Nou binecuvantat!
key2fun spunea mai sus:
RăspundețiȘtergere"Formulele, atat cea cu nuc, de la Anton, cat si cea cu rostopasca, de la Lia, au fost folosite pe pamantul de sub plante, separat in doua gradini diferite, si au functionat, adica au salvat plantele si ne-au ajutat sa obtinem legume in ambele gradini, desi in gradinile vecinilor plantele au murit."
unde gasesc cele doua retete? m-ar interesa sa folosesc solutii sanatoase pentru problemele gradinii mele, nu chimicale.
multumesc mult
jenny