miercuri, 7 ianuarie 2009

Neglijenta periculoasa

Aseară s-a difuzat o ştire la tv., reluată astăzi pe larg de multe posturi, despre bebeluşii schimbaţi, la maternitatea din Târgu Jiu.
La această maternitate am fost şi eu acum aproape cinci ani când a venit pe lume Lorena.
Şi ce credeţi? Am avut şi noi parte de aceeaşi experienţă foarte neplăcută: Lorena a fost schimbată cu o altă fetiţă.
Erau tot câte doi bebeluşi în pătuţ dar le-au fost schimbate locurile şi etiehetele de la pătuţ nu mai corespundeau cu cele de la mânuţă.

Această inversare a fost făcută de la început, înainte de a ne vedea noi copiii la prima alăptare.
După 24 ore am sesizat încurcătura şi când am cerut explicaţii ni s-au îngâimat aceleaşi scuze puerile ca cele din cazul recent.

Tot de la aceleaşi ştiri am aflat că în replică, cadrele medicale au acuzat mămicile că nu au fost atente însă există un interval de timp în care mămicile nu au nici un control asupra copilului lor. De la naşterea din sala de operaţie, când văd prima dată copilul, şi până la prima întâlnire cu el în vederea alăptării.

Imediat după naşterea fetiţei, persoana care mi-a etichetat şi înfăşat fetiţa, m-a întrebat dacă doresc să o văd (o întrebare ciudată) şi când am răspuns că doresc, fetiţa mi-a auzit glasul şi a deschis ochii mari şi toată guriţa într-un zâmbet larg, spre mirarea tuturor de acolo. Privirea ei mi-a rămas întipărită în minte. Când am intrat în salon pentru alăptare, fetele erau înfăşate, pregătite pentru alăptare. Născuem la 4.30 dimineaţa si la 12 ziua a fost prima alăptare. Nu aveam cum să vedem etichetele de la mânuţe (eram la prima naştere, la vârsta de 40 de ani). O vreme, am alăptat fetiţa altei mămici (fetiţă ce nu a deschis niciodată ochii în timpul alăptării), însă mă rodea îndoiala în suflet, nu aveam linişte. Soţul a observat acest lucru de la prima vizită. Acea fetiţă a primit tratamentul fetiţei mele, care înghiţitse lichid la naştere şi era şi sub greutate (2,200 kg). A doua zi de la prima alăptare, am găsit fetiţele inversate (o asistentă care le îmbăiase, a observat etichetele de la mână şi le-a aşezat corect), şi le-am dezbrăcat imediat. Atunci am văzut eroarea comisă şi inima mea s-a liniştit, îmi regăsisem fetiţa. Era aceeaşi privire şi râdea tot timpul în somn.

Nu ştiu ce să zic, prefer să cred că este vorba de o neglijenţă periculoasă decât că persoane din cadrul medical găsesc în asta un prilej de distracţie, de ieşire din plictisul meseriei...

Mămici din oraşul Târgu-Jiu, aveţi mare grijă, priviţi întotdeauna cu atenţie copilul după naştere pentru că puteţi avea aceeaşi surpriză traumatizantă. Cereţi atunci să vedeţi şi eticheta aplicată şi verificaţi integritatea ei. Desfăşaţi copilul la prima întâlnire cu el, chiar dacă a fost înfăşat proaspăt şi nu are nevoie de acest lucru şi chiar împotriva eventualelor obiecţii din partea asistentelor. Însă, mai presus de toate, nu intraţi în spital fără să fi cerut protecţia divină. E vital.