joi, 4 septembrie 2008

Castraveti in otet (pentru iarna)

Aceasta este o reţetă pe care o utilizez de caţiva ani. Am incercat mai multe feluri de a păstra castraveţii pentru iarnă dar la unele nu mi-a plăcut rezultatul iar altele nu au mers. Asa că după mai multe experimentări am rămas la aceasta:

Într-un borcan curat pun câteva crenguţe de mărar înflorit sau verde, aşez castraveţii mici în borcan, tai rondele doi căţei de usturoi şi le dau drumul printre goluri în borcan,


Deasupra pun iarăşi câteva crenguţe de mărar.


Apoi o lingură mică (nu linguriţă) rasă cu sare grunjoasă, şi una plină vârf cu zahăr.


Pun oţet de 9 grade până la marginea de sus a modelului de la fundul borcanului (nu mai mult de două degete).

Umplu apoi borcanul cu apă, îi strâng bine capacul apoi le pun la sterilizat (tine mouse-ul deasupra cuvantului "sterilizat") o jumătate de oră după ce apa începe a clocoti.


Se pot folosi şi castraveţi taiaţi rondele, sau pe lung.
Menţionez că nu pun nici un fel de conservant.