miercuri, 30 ianuarie 2008

Tonic din aloe cu miere

Avem nevoie de 750 g frunze proaspete de aloe, 1250 g miere, 500 ml suc de lămâie (cantităţile pot fi reduse păstrând proporţiile). Frunzele de aloe vor fi luate de la o plantă în vârstă de peste 3 ani. Înainte de a fi recoltate frunzele, planta nu va fi udată cinci zile. Se vor spăla bine, se toacă mărunt şi se pun într-un vas de sticlă (borcan) sau de ceramică smălţuită. Se adaugă mierea şi se omogenizează, apoi se pune sucul de lămâie şi se amestecă bine iarăşi. Se acoperă vasul şi se lasă la macerat timp de cinci zile, într-un loc întunecos, răcoros şi uscat sau la frigider.

Aloe în ghiveci

Se poate da copiilor numai de la vârsta de trei ani în sus, şi anume:
- între trei şi şase ani câte o linguriţă dimineaţa;
- între şase şi nouă ani câte o linguriţă dimineaţa şi seara;
- între nouă şi doisprezece ani câte o linguriţă dimineaţa, la prânz şi seara;
Se va administra după mese, timp de o lună. Se poate repeta după o lună pauză, cât este nevoie.



Are acţiune tonică, stimulentă asupra sistemului nervos şi endocrin. Este folosit ca remediu în tratarea bolilor nervoase cu componenţă astenică, a lipsei de poftă de mâncare, în tulburările de creştere ale copiilor, în convalescenţă după boli infectocontagioase, în maladia ulceroasă, gastrică sau duodenală, în astm bronşic.
Nu este indicat la diabet, obezitate de orice natură, în intoleranţe alergice.
Nu poate fi păstrat timp îndelungat de aceea se recomandă cultivarea aloei în mai multe ghivece din care să se poată lua frunzele necesare, pe rând. Preparatul este cu atât mai activ, cu cât este mai proaspăt. Poate fi păstrat numai în vase închise, de sticlă sau ceramică smălţuită, o săptămână sau două, la loc răcoros, întunecos şi usacat sau la frigider.

marți, 22 ianuarie 2008

Cum am ferit de inghet florile din ghiveci

Pentru că nu am suficient loc unde să pun florile iarna, şi cum aveam multe ghivece cu flori deosebite, m-am gândit să le protejez cumva să nu îngheţe totuşi.
Nu ştiam care va fi rezultatul dar am zis ca să încerc cumva.
Şi iată ce am făcut: am luat o floie de plastic, mare, şi-am pus-o pe o masă lângă geam, pe hol. Am udat toate ghivecele cu flori şi apoi le-am aşezat unul lângă altul pe masă. După aceea am luat capetele foliei din cele patru laturi, le-am ridicat, şi le-am prins sus cu cârlige de rufe în aşa fel ca să fie bine închis. Astfel le-am făcut o ”pseudo-seră”.



În toată perioada aceasta din noiembrie şi până în ianuarie nu le-am mai udat. Doar în a doua săptămână a lui ianuarie, într-o zi mai călduroasă, le-am udat iarăşi pe toate, fără a lăsa apă în farfuriile lor, şi apoi am închis la loc folia.
Pe holul unde stau acum florile, este foarte frig iar în perioada când a fost multă zăpadă şi ger afară, geamurile holului au fost îngheţate bocnă şi ziua şi noaptea.
Jumătate din iarnă a trecut, dar nu ştim ce vreme va fi de aici încolo, dar ce pot să spun este că până acum florile ”ambalate” aşa au rezistat foarte bine gerului, ba chiar unele muşcate sunt gata să înflorească.

joi, 17 ianuarie 2008

Sirop de lamaie cu miere

Este nevoie de o lămâie potrivită, două linguri glicerină, un pahar cu miere.
Lămâia spălată bine se fierbe cu coajă cu tot la foc moale timp de zece minute, în 100 ml apă. Se lasă să se răcorească, se stoarce şi se strecoară printr-un tifon. La tot lichidul obţinut (zeama de lămâie împreună cu apa în care a fiert) se adaugă glicerina şi mierea. Se amestecă până la omogenizare şi se păstrează la frigider.

Lămâiul din imagine este al vecinei mele,
al meu este altoit şi în plină dezvoltare


Se dă la copii, după vârstă, una până la şase linguriţe pe zi până cedează tusea, apoi dozele se scad treptat. Adulţii iau în acelaşi fel trei până la şase linguri pe zi.
Are următoarele acţiuni terapeutice: calmant, emolient şi bacteriostatic, eutrofic asupra mucoasei căilor respiratorii.
Este indicat mai ales la tusea din bronşita cronică sau tusea spastică de orice altă natură.
Siropul nu trebuie ţinut mai mult de două săptămâni la frigider sau 2 - 3 zile la temperatura camerei căci devine toxic. Trebuie avut grijă că unele persoane s-ar putea să nu tolereze ingredientele respective.
Se păstrează în vase de sticlă sau ceramică smălţuită, închise ermetic, ferite de lumină, căldură, umiditate şi contaminare. Înaintea administrării se încălzeşte la temperatura corpului numai cantitatea care se bea.

Atentie mare! 
Se vor folosi numai lămâile care sunt din lămâii noștri crescuți în casă deoarece lămâile din comerț au coaja tratată cu substanțe chimice antimucegai care sunt cancerigene.

marți, 15 ianuarie 2008

Pasta de sunatoare cu miere


Sunătoare din grădina mea

Este nevoie de 100 g flori de sunătoare, 100 g miere, 100 g ulei de măsline.
Se amestecă bine toate ingredientele într-un vas de sticlă sau ceramică smălţuită şi se păstrează la frigider.
Se consumă una până la trei linguriţe pe zi pentru copii şi adulţi, între mese.
Acţiuni terapeutice: preparatul ajută la evacuarea bilei (colagog), este coleretic (stimulează secreţia biliară a ficatului), hepato-protectoare, bactericid şi calmant pentru mucoasa tubului digestiv.
Acţiuni toxice adverse: preparatul ţinut peste două - trei zile la tempertura camerei sau peste o săptămână la frigider devine toxic şi trebuie aruncat. Ingredientele pot să nu fie tolerate de unele persoane. Pentru aceasta este nevoie de prudenţă şi de la caz la caz, de avizul medicului.
Contraindicaţii: nu se dă la bolnavii care suferă de diabet zaharat.
Conservarea: preparatul este cu atât mai activ cu cât este mai proaspăt. Pentru a evita acţiunea foarte puternică chiar iritantă, este preferabil ca, după preparare, să fie lăsat o oră şi apoi administrat la copiii foarte mici sau debili.
Termen de valabilitate: 3 - 4 zile la temperatura camerei sau o săptămână la frigider.

sâmbătă, 12 ianuarie 2008

Cugetare

Un zâmbet nu înseamnă fericire aşa cum o lacrimă nu înseamnă durere.
Poţi plânge când eşti fericit, poţi să râzi când inima îţi plânge!

vineri, 11 ianuarie 2008

Grea iarna pentru florile mele!

E frig straşnic afară! Geamurile au înflorit şi ele. Promoroaca a îmbrăcat copacii ca-n descrierile pădurilor din poveşti.



E frumos, dar să nu stai mult. Florile mele din ghiveci suferă pe timpul iernii pentru că nu am spaţiu suficient pentru toate, să stea la lumină şi căldură. Câteva dintre ele sunt la căldură dar nu au suficientă lumină. Oricum a fost grea alegerea, pe care să le pun la caldură si pe care sa le las pe hol.
Lămâiul

Ficusul

Au avut prioritate: lămâiul altoit, ficusul, câteva muşcate mari dar şi... o roşie, care a răsărit singură lângă o floare mică, la începutul toamnei. A înflorit şi când a venit frigul am văzut că deja facuse o gogonea. După ce am adus-o în casă i-a mai apărut una. Dar frunzele i-au cam căzut toate. Sunt curioasă să văd cât va creşte, şi dacă va avea putere să se coacă. Nu am mutat-o pentru că m-am gandit să nu o deranjez.
Roşia roditoare... iarna

Şi o muşcată vrea să înflorească, dar văd că este mai anemică floarea decât cele din vară. Ficusului îi creşte şi lui o frunză care va fi mult mai mică decât celelalte. Vom vedea în primăvară care va supravieţui.
Muşcata roşie

sâmbătă, 5 ianuarie 2008

Iarna cu zapada ei pufoasa

La noi a nins fără oprire pe 1 şi 2 ianuarie şi iată rezultatul. O privelişte minunata! Bucuria copiilor dar şi a celor mari deopotrivă. Este adevărat că noaptea gerul e tăios dar pe cât e de frumos afară nu mai contează.

Şi astăzi a inceput a ninge iar (5 ianuarie). Aşa ca iarna aceasta se anunţă una cu multă zăpadă. Să-şi ia revanşa pentru că anul trecut nu a fost pic de zăpadă. Până la primăvară mai avem două luni de iarnă, deci este timpul ei acum. Să ne bucurăm de frumuseţea ei şi să-i mulţumim lui Dumnezeu.



marți, 1 ianuarie 2008

La multi ani!

Este urarea tradiţională pe care o auzim des în zilele acestea, la început de an. Poate ar fi mai potrivit să spunem ”La mulţi ani, cu Domnul”; căci ştim că vom trăi o veşnicie lângă El.
Biserica aşteaptă RĂPIREA - momentul când Domnul Isus va reveni pentru a-Şi lua Mireasa de pe pământ. Pentru că acest eveniment poate avea loc în orice clipă, anul acesta în care abia am păşit are şi el şansa de a deveni cel mai important dintre toţi anii ce s-au scurs de la Cincizecime (când a coborât Duhul Sfânt peste ucenici şi astfel a luat naştere Biserica), până în prezent. Şi anume să fie anul în care Biserica va fi luată în cer. Chiar dacă unii nu cred că Răpirea va avea loc efectiv, aceasta nu contează. Dumnezeu hotărăşte şi trasează evenimentele. E Suveran.
Să ne pregătim deci pentru întâlnirea cu El.
Maranata!