joi, 30 octombrie 2008

Levantica

Vara aceasta am primit o levănţică micuţă şi-am pus-o în grădină. A mai crescut puţin dar nu a înflorit.


Din câte ştiu este o plantă care creşte sub formă de tufă şi îşi menţine frunzele verzi pe toată perioada anului. Nu trebuie udată excesiv şi agrează în special terenul pietros.
Se foloseşte foarte mult în bucătărie datorită aromei sale plăcute, ca plantă medicinală ajută la tratarea diferitelor afecţiuni dar este utilizată şi la producerea parfumurilor pentru produsele cosmetice.
De obicei se întrebuinţează florile dar tulpinile lemnoase pot înlocui beţele pentru frigărui în special pentru peşte - vor da o aromă plăcută.
Trebuie să ţinem cont de faptul că levănţica uscată îşi păstrează mai bine aroma; se foloseşte doar o treime din cantitatea pe care o folosim din levănţica proaspătă.
Levănţica se pune la uscat împachetată în hârtie, sau mănunchiuri agăţate în locuri aerisite şi umbrite ori se păstrează la congelator.
Pentru bucătărie se vor alege florile de culoare intensă. Nu se vor utiliza florile de levănţică din florării sau magazine - ar putea fi tratate cu pesticide sau substanţe de întreţinere.
Denumirea ştiinţifică a plantei este Lavandula augustifolia (flori de levănţică - flores lavandulae) şi face parte din familia Labiatae (Lamiaceae), familia mentei.

Pentru cine vrea să vadă superbe lanuri de levănţică înflorită aici