marți, 17 martie 2009

Actiuni terapeutice ale propolisului.

Propolisul prin constituţia sa complexă este deosebit de bogat în substanţe active având:

Clasa A
- acţiuni antiinfecţioase, antibiotice, antibacteriene, bacteriostatice, dezinfectante, antivirotice, antifungice (contra ciupercilor), antiprotozoarice (protistocide), antitricomonazice, acţiuni anestezice, antialgice (calmează durerile), acţiuni antialergice, antihistaminice, antigerminative, acţiune stimulatorie nespecifică a reacţiilor imunitare de apărare, acţiune antiiradiantă (radioprotectoare locală şi generală, evidenţiată în boala de iradiere, în radioterapie, în radiologie), acţiune cicatrizantă, conservantă, mumifiantă, acţiune antitoxică, antipruriginoasă (combate mâncărimea de piele), antiadenomatoasă (combate tumorile), acţiune euforică (întăritoare), regeneratoare a modelului structurofuncţional genetic (reface sănătatea), acţiune antipoluantă, dezodorizantă (combate mirosurile urâte).

Clasa B
- acţiune antinodulară (combate nodulii tumorali) dovedită cu rezultate de 30 - 50% în adenoame tiroidiene, prostatice sau mamare, acţiune antiastmatică, dovedită de autor suta la sută dar numai pe 30 de cazuri şi numai adjuvantă, acţiune vasoconstrictoare (strânge vasele), acţiune hipotensivă.

Clasa C
- acţiune anticanceroasă, antituberculoasă şi antiulceroasă.

Indicaţii terapeutice
În clasa A sunt cuprinse afecţiunile în care a dat rezultate sigur, foarte bune , frecvent confirmate; în clasa B, afecţiunile în care a dat rezultate posibile, inconstant confirmate şi în clasa C, afecţiunile în care a dat rezultate probabile, experimentările fiind în curs de confirmare.

Prima indicaţie a tratamentelor cu propolis o constituie chiar înţepăturile veninoase ale albinelor. Propolisul acţionează ca un real antidot, foarte puternic, al veninului de albine. Este suficient ca după înţepătura albinei să se smulgă uşor acul cu punga de venin rămas în piele şi să se aplice deasupra propolis, fie în soluţie apoasă, fie în soluţie alcoolică, uleioasă sau chiar brut, luat imediat de pe ramă, pentru ca în 1 - 5 minute să dispară orice reacţie locală sau generală (umflătură, roşeaţă, durere, înţepătură, mâncărime, tulburări generale) adesea fără a fi nevoie de o altă aplicare de propolis. Pentru persoanele mai sensibile, sau când înţepăturile sunt la faţă sau cap, este preferabil să se repete aplicarea de propolis de 2 - 3 ori pe zi.

În clasa A se grupează afecţiunile înfecţioase, acute şi cronice, locale şi generale, produse de o mare varietate de germeni la diverse niveluri din aparatele şi sistemele organismului omenesc, în bolile de iradiaţie, în boala de senescenţă (bătrâneţe) în diverse stări gripale, în rujeolă, în rubeolă, în zona-zoster, în diverse forme de herpes.
În aparatul respirator, rezultate excelente se obţin în corize, rinite (acută, alergică, atrofică, cronică), în polipi nazali, în adenoidite, în rinofaringite, deviaţie de sept nazal, tulburările provocate de amigdalite, faringite, laringite, traheobronşite, bronşite, bronşectazie, astm bronşic, bronhopneumonie, abces pulmonar. adenopatie traheobronşică (în aceste patru din urmă ca adjuvant), în unele intoxicaţii tabagice.
În aparatul digestiv, următoarele fecţiuni tratate cu propolis au dat rezultate excelente, vindecările producându-se în 3 - 7 zile: stomatita aftoasă, herpes, zoster, zăbăluţă, glosite (inflamaţii ale limbii), micoze bucale (candidioză), stări spasmice esofagiene, gastrita polipoasă (polipoza gastrică), gastroduodenite, enterite (infecţii intestinale), colite, rectocolite, hemoroizi, maladia ulceroasă gastrică sau duodenală, colibaciloză, diareea cronică.
În bolile aparatului renal, rezultate foarte bune s-au comunicat în nefrite, pielonefrite, cistite, uterite.
În bolile sistemului neuropsihic, în diverse tulburări ale sindromului de suprasolicitare, în stress, în senescenţă (îmbătrânire), aplicarea propolisului a sat rezultate foarte bune.
În sistemul endocrino-metabolic autorul a obţinut rezultate foarte bune în tratamentul guşei endemice difuze, în tratamentul bolii Paget mamelonare, în mastozele congestive, în unele mastoze nodulare, în tetanie, în adenomul hipofizar reactiv.
În infecţii ale căilor limfatice s-au obţinut rezultate foarte bune (adenite, în micropoliadenopatii).
În afecţiunile chirurgicale rezultate excelente a dat propolisul aplicat pe răni sângerânde, în infecţiile atone (care se vindecă greu), în ulcere varicoase, în arsuri, degerături, gangrene gazoase sau uscate, în furuncule, în injectite (infecţii provocate de injecţii), în miozite (infecţii ale muşchilor), în durioane (bătături), în cicatrici cheloide şi în flegmoane.
În afecţiunile reumatismale rezultate excelente se pot obţine în lumbago, lombosciatică, diverse artrite.
În următoarele afecţiuni dermatologice, s-au comunicat rezultate deosenit de bune: în tricofiţie, în cheratoze, în epidermofiţii şi în alte micoze cutanate (ciuperci ale pielii), în diverse eczeme, în psoriazis versicolor şi rozaceu, în psoriazis incipient, în kraurozis, în prurit şi prurigo de diverse naturi, în diverse localizări, în eritrasma (ciupercă a pielii perineului), în candidoze, în parapsoriazis, în sicozis stafilococic sau parazitar (bube dulci), în diverse forme de acnee.
În infecţiile ochilor (irite, iridociclite, conjuctivite, retinite).
În afecţiuni stomatologice (paradentoză, granulom dentar apical, în abcese dentare, în carii, în diverse forme de paradontopatii).
Afecţiunile ORL în care s-au obţinut rezultate excelente sunt: sinuzilele, otitele, laringitele, amigdalitele.

În clasa B: adenoame benigne (de prostată, de tiroidă, mamare), fibroame uterine, intoxicaţie tabagică cronică (tabagism), intoxicaţie alcoolică, intoxicaţie cu alte substanţe veninoase (înţepături de păianjen, muşcături de şerpi, etc.), psoriazis mai vechi de 5 ani generalizat, hipertensiune arterială, ectopii cervicale uterine (boli ale colului uterin),osteomielită (infecţii ale oaselor), otoscleroză (scleroza urechii), hipoacuzie (scăderea auzului).

În clasa C: diverse forme de cancer (adenocarcinom de prostată, epiteliom spinocelular, adenocarcinom tiroidin, adenocarcinom mamar), morbul lui Pott, (tuberculoză osoasă), tuberculoză pulmonară şi alte forme de tuberculoză extrapulmonară, actinomicoză, moniliază, colibaciloză, diverse septicemii rezistente la antibioticele obişnuite.
Dr. Nic. N. Mihailescu, Mierea şi sănătatea.

2 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul, stiam si eu cate ceva despre polen...dar nu m-am gandit ca exista atatea lucruri despre el

    RăspundețiȘtergere